Vikiliks nudi 50.000$ za snimak napada na bolnicu

Sajt “Vikiliks“ ponudio je novčanu nagradu od 50.000 dolara za video-snimak napada ili audio-snimak iz kokpita aviona koji je bombardovao bolnicu u Kunduzu.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

16:55

Default images
Foto: Beta/AP

"Nudimo nagradu od 50.000 dolara za video-snimak, audio-snimak iz kokpita, izveštaj o incidentu i drugi relevantni materijal kao što su Pravila za upotrebu sile, koja su bila na snazi u tom trenutku", objavljeno je na sajtu "Vikiliksa", a prenela je "Raša tudej".

Američki bombarderi AC-130 su 3. oktobra u trajanju od čak jednog sata gađali bolnicu u Kunduzu, koju vodi međunarodna humanitarna organizacija "Lekari bez granica", a tom prilikom su život izgubila 22 pacijenta i člana osoblja.

"Bombarder AC-130 snima svoje napade pomoću kamera sa visokom rezolucijom. Kako nalaže vojna procedura, ti snimci bi trebalo da su sačuvani zajedno sa audio-snimkom iz kokpita. Takođe bi trebalo da je naložena izrada izveštaja o sprovedenoj istrazi", saopštio je Vikiliks.

Komandant američkih i koalicionih snaga u Avganistanu, general Džon Kembel, izjavio je u utorak da su američki avioni greškom napali bolnicu u Kunduzu.

Američki predsednik Barak Obama je juče telefonirao predsednici humanitarne organizacije Lekari bez granica (MSF) Džoan Liu i uputio joj izvinjenje zbog bombardovanja bolnice MSF u Kunduzu, saopštila je Bela kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: