Ponedeljak, 07.02.2011.

12:14

Stojiljković: Došlo se do ruba

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković ocenio u „Kažiprstu“ B92 da aktuelni i najavljeni štrajkovi znače „da se došlo do ruba“.

Izvor: B92

Default images

Prema njegovim rečima, propuštena je prilika da se blagovremeno obave demokratske reforme i promene.

Stojiljković smatra da je do štrajkova u prosveti i policiji došlo jer je vlada izbegavala da uđe u ozbiljan socijalni dijalog i dogovor, jer svako pregovaranje i ozbiljan dijalog znače ograničavanje sopstvene moći.

"Taj šibicarski odnos i jednih i drugih mora da stane", rekao je Stojiljković, koji je i potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

On je naveo da je "vlast navikla ljude da traže više da bi nešto izvukli, što se prelilo na sve korisnike budžeta".

S druge strane, dodao je on, zaposlenima u privatnom sektoru i klasičnoj industriji već je "slomljena kičma", pa su "ostali samo zaposleni u javnim delatnostima i javnim preduzećima".

Niko ne spominje realna ekonomska i socijalna pitanja, ocenio je Stojiljković, navodeći da za neko vreme, čak i da bude slabog rasta, neće biti oporavka za obične ljude, ni porasta zapošljavanja.

Ističući da verovatno predstoji i štrajk zdravstvenih radnika, Stojiljković je naveo da socijalno nezadovoljstvo ima indirektne veze sa političkim zahtevima, jer je odličan teren za opoziciju da ga iskoristi za miting i iznese kao cilj vanredne izbore.

Stojiljković je ocenio da izbori nisu potrebni pre oktobra ili novembra,"dok ne formulišemo sve odgovore i ne počistimo i ne uvedemo pravila igre".

On smatra da je potrebno ukinuti blanko ostavke, uvesti korektno političko zakonodavstvo, usvojiti zakon o finansiranju političkih aktivnosti, reformisati pravosuđe i omogućiti funkcionisanje institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: