Danas se sećamo žrtava holokausta

Premijer Ivica Dačić predvodio centralnu komemorativnu svečanost povodom Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u II svetskom ratu.

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

07:37

Default images

Komemoracija je održana u 11 sati ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti, kao i prigodnim umetničkim programom kod spomenika Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište na Novom Beogradu.

Dačić je tom prilikom poručio da Srbija i danas, kao neodvojivi deo svog postojanja, gaji antifašističku tradiciju, sećajući se žrtava koje je položila u Drugom svetskom ratu i prihvativši ulogu faktora mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Dačić je istakao da su brojne žrtve tog rata posledica ideologija nertolerancije i mržnja i opomena koju moramo da usvojimo kako se slični tragični događaji ne bi dešavali i u našem veku.
Beta
"Ideja unije evropskih država nastala je kao proizvod pobede nad fašizmom i najznačajniji je mirovni projekat u istoriji našeg kontinenta. Upravo sledeći antifašističke vrednosti Srbija čini krupne korake ka evrointegracijama", rekao je on, podsetivši da je Srbija u prošlosti umela da odredi svoje mesto na međunarodnoj sceni, tako što je u miru gradila zajednički progres, a u ratu bila na strani boraca protiv fašizma.

Prema njegovim rečima, danas je Srbija istinski demokratska država zasnovana na poštovanju Ustava, zakona, ljudskih i građanskih prava i sloboda, i zemlja u kojoj se sprovode reforme i koja svoje interese brani isključcivo diplomatskim sredstvima. Izazove sa kojima se suočava Srbija, kako je istakao Dačić, vidi kao priliku da demonstrira zrelost svojih institucija i principe međunarodnog prava zasnovane upravo na pobedi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

Srbija je, kako je istakao, značajan činilac i garant mira i stabilnostina na Zapadnom Balkanu, a turbulentna prošlost za nju nije prepreka uspostavljanju dobrosusedskih odnosa zasnovanih na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. "Građani Srbije, naša je prošlost važan segment našeg identiteta i istovremeno pruža osnovu da sadašnjost i budućnost učinimo prosperitetnom. Isključivo od nas zavisi da li ćemno se prihvatiti izazova i potomcima ostaviti demokratsku i građansku državu", rekao je Dačić.
Beta
Premijer je građane pozvao da se okupe oko zajedničkih ciljeva i nastave da Srbiju grade kao domovinu ravnopravnih i slobodnih građana, čime će se ostvariti i želje predaka, pobednika u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležen je, uz prisustvo porodica žrtava, predstavnika više ministarstava i diplomatskog kora, polaganjem venaca kod spomenika Žrtvama genocida koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije i Saveta romske nacionalne manjine.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se 22. aprila u spomen na proboj zatočenika koncentracionog logora "Jasenovac" u kvislinškoj tvorevini Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1945. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: