Ban i Tadić: "Četiri tačke" za KiM

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun razgovarao je sa liderom DS Borisom Tadićem, koji mu je predočio program u četiri tačke za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

20:45

Default images

Kako je saopšteno iz DS, Tadić je naglasio da Kosovo i Metohija - kao internacionalizovani problem - zahteva kompromise svih strana i mora biti rešen kroz politički dijalog na visokom nivou, polazeći od Rezolucije 1244 SB UN.

"Predsednik DS je izrazio je podršku novom predsedniku Republike Srbije i budućoj Vladi Republike Srbije u njihovoj nameri da nađu realistično i održivo rešenje za problem Kosova i Metohije. U tom smislu aktuelizovao je i svoj plan od četiri tačke, u postojećem deficitu konkretnih predloga za rešavanje pitanja Kosova", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, plan od četiri tačke ističe četiri centralna problema - pitanje posebnog statusa za sever Kosova, garancije za Srbe koji žive u enklavama, status najvažnijih srpskih crkava i manastira i srpske srednjovekovne kulturne baštine, kao i pitanje imovine građana i Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

Prema mišljenju Tadića, jedini način za iznalaženje kompromisnog i dugoročnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije je da se reše ova četiri goruća problema.

Tadić je, kako se navodi, naglasio i značaj rešavanja skorašnjih slučajeva nasilja sa tragičnom ishodom na KiM radi uspostavljanja pravnog poretka na prostoru Kosova i Metohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: