Nezadovoljni podelom master kvota

Nezadovoljstvo studenata u Nišu i Kragujevcu zbog kvota za master studije. Ogorčeni profesori tvrde da su njihovi fakulteti omalovaženi.

Izvor: B92

Utorak, 16.11.2010.

00:27

Default images

Kvote za master studije, koje je usvojila Vlada Srbije, izazvale su buru nezadovoljstva studenata u Nišu i Kragujevcu.

Akademci, rukovodstva univerziteta i lokalna samouprava nezadovoljni su dobijenim brojem master mesta. Kragujevački studenti, njih 5.000, potpisali su peticiju koju su uputili Ministarstvu prosvete, a i kolege iz Niša su se obratile nadležnima i čekaju odgovor.

"Odobreno nam je svega 215 mesta za 11 fakulteta, a poređenja radi, samo jedan beogradski fakultet dobio je 310 mesta“, kaže Bojan Raković, potpredsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu.

"Najblaže rečeno naš univerzitet je doveden u omalovažavajući položaj. Ne znamo na osnovu kojih kriterijuma je to urađeno, tražimo da se ta odluka promeni i da nam se odobri najmanje 500 mesta za master studije“.

Studenti napominju da je, poređenja radi, Univerzitetu u Beogradu odobreno 2.569 mesta. Kako kažu, znaju da u Beogradu studira četiri puta više studenata nego u Kragujevcu, ali ne razumeju zašto je odobreno deset puta više budžetskih mesta za master studije. Mišljenja su da je reč o "lošoj računici" odgovornih u Ministarstvu prosvete.

"Da li je moguće da prema toj kvoti, jedan beogradski fakultet vredi više nego ceo Univerzitet u Kragujevcu, koji ima 11 fakulteta i 17.500 studenata“, pita se prof. dr Slobodan Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu, koji podržava studente.

Univerzitet u Nišu je od traženih 1.047 mesta za master studije dobio samo 411 ili 39 odsto.

Osim rektorata i studenata, Ministarstvu prosvete su se ovim povodom obratili i gradonačelnik Niša Miloš Simonović i predsednik Skupštine grada Mile Ilić.

"Dobili smo najmanje budžetskih mesta u odnosu na sve državne univerzitete u Srbiji, a samo je Mašinski fakultet u Beogradu dobio mesta koliko ceo naš univerzitet“, kaže za "Novosti" prof. dr Miroljub Grozdanović, rektor Univerziteta u Nišu.

"Ovakva odluka Vlade je direktno u suprotnosti sa strategijom ravnomernog regionalnog razvoja Srbije. Moralo se voditi računa da ka našem univerzitetu gravitiraju studenti koji nisu u mogućnosti da studiraju van Niša. Ovako će biti primorani da napuštaju Niš i odlaze gde su veće kvote“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: