Pretnje liderima Bošnjaka

Na Internet-portalu Jutjub objavljen video snimak s pretnjama političkim i verskim liderima Bošnjaka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2007.

10:42

Default images

Na snimku se bošnjačkim političkim i verskim liderima preti skorim objavljivanjem kompromitujućeg materijala koji će ih "koštati vlasti, položaja, slobode". Pretnje su upućene predsednicima Stranke za BiH i Stranke demokratske akcije Harisu Silajdžiću i Sulejmanu Tihiću i poglavaru Islamske zajednice Mustafi Ceriću.

"Ono što im se sprema biće gore od fizičke pretnje i to će biti politički, moralni i verski odstrel", navodi se u poruci. Autor u devetominutnom videu navodi da su oni "izneverili sva ljudska i verska načela i da bi najrođenije izdali za šaku vlasti".

Navodi se i da oni "toliko vole vlast, da se sa otvorenim neprijateljem Bosne i Hercegovine, premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, dogovore za 24 sata ono što se godinama nije moglo dogovoriti", aludirajući na protokol o reformi policije, potpisan u petak.

Autori poruke upozoravaju da su "prinuđeni da javno objave snimke koje će svu trojicu, blago rečeno, politički uništiti". "Pošto vidimo da vam je vlast svetinja, ovo što će biti objavljeno će vas itekako zaboleti", navodi se u poruci.

Od bošnjačkih predstavnika vlasti traži se da "se u što kraćem roku pobrinu za sudbinu braće koja se tera bez razloga", misleći na državljane islamskih zemalja za koje je doneto rešenje o proterivanju iz BiH.

Silajdžiću, Tihiću i Ceriću kao rok postavljen je 12. oktobar, kada se slavi Bajram.

Lajčak: Produžen rok

Lajčak izjavio da je rok za postizanje dogovora o reformi u BiH policije produžen za još nekoliko dana.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak je naveo da je u dogovoru sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom odlučeno da rok za postizanje dogovora o reformi policije, koji je juče istekao, bude produžen za još nekoliko dana.

On je potvrdio da je dobio Protokol o reformi policije koji su u petak potpisali predsednici Stranke za BiH (SBiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Haris Silajdžić i Milorad Dodik, ali da taj dokument ostavlja neka važna pitanja nerešenim.

"Zatražio sam od obojice stranačkih čelnika pojašnjenje o tim pitanjima. Ima još mnogo toga da se uradi pre nego što bude moguće da kažemo da se pitanje reforme policije rešava u skladu sa očekivanjima EU", izjavio je Lajčak na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Visoki predstavnik u BiH je podsetio da će Crna Gora narednih dana potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da će to učiniti i Srbija najverovatnije sredinom oktobra dodajući da još uvek postoji šansa da BiH ne bude ostavljena iza svih.

"Sada je trenutak da svi iza sebe ostave negativnu retoriku i da se uključe u konstruktivan politički dijalog kako bi pronašli rešenje koje je bliže nego što se činilo pre samo nekoliko dana", rekao je Lajčak.

Reforma policije u BiH glavni je uslov koji mora biti ispunjen kako bi ta država potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: