Utorak, 08.06.2021.

09:51

Hag 6/6 - šest doživotnih presuda, sve Srbi

Ratko Mladić danas čeka pravosnažnu presudu, koji je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor zbog ratnog zločina tokom rata u BiH.

Izvor: B92

Hag 6/6 - šest doživotnih presuda, sve Srbi
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981.gmail.com

Na ovu presudu žalili su se i Mladićevi branioci.

Mladićev sin, Darko Mladić, kazao je jutros za TV Prva da je stanje njegovog oca loše, dok je advokat Branko Lukić naveo da je presuda bila nejasna i objasnio da, ako se ne uplete politika, da bi presuda trebalo da bude oslobađajuća.

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu osnovan je 1993. godine, a do sada je odredio sedam doživotnih robija i na sve su osuđeni Srbi, ukoliko se u to ubroji ranije doneta prvostepena presuda Mladiću.

Podsećanja radi, na doživotnu kaznu osuđen je pukovnik i načelnik bezbednosti Glavnog Štaba VRS Ljubiša Beara. Pored njega, ta presuda je izrečena bivšem ratnom načelniku Generalštaba Zdravku Tolimiru i načelniku bezbednosti Drinskog korpusa Vujadin Popović.

Na doživotni zatvor su osuđen i lider paravojne formacije Beli orlovi Milan Lukić, kao i komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić.

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je, takođe, na doživotni zatvor u martu 2019. godine, a tu odluku donelo je Žalbeno veća Mehanizma za međunarodne krivične postupke, telo koje je nasledilo Haški tribunal. Karadžić je proglašen krivim za ratne zločine u Srebrenosti, zločina protiv čovečnosti...

Treba napomenuti da su Goran Jelisić i Milomir Stakić osuđeni na 40 godina zatvora.

Jelisić je osuđen a za ubijanje, mučenje i pljacku Muslimana i Hrvata u Brčkom i u logoru u brčanskoj luci u proleće 1992. godine.

Stakić je prvobitno osuđen na doživotni zatvor, ali je ta odluka preinačena, te je 2006. godine osuđen na 40 godina robije zbog istrebljenja, ubistva i progona.

Potporučnik i načelnik bezbednosti Zvorničke pešadijske brigade Drinskog korupsa VRS Drago Nikolić, predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić i bivši general Vojske Republike Srpske dobili su na 35 godina zatvora.

Sud u Hagu osudio je 16 srba na kaznu veću od 20 godina, a više od 100 osoba je osuđeno pred ovom ustanovom.

Treba napomenuti da je Hag oslobodio bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića za zločine nad Albancima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, kao i nekadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića. Kapetan Miroslav Radić takođe je oslobođen optužbi, kao i Vladimir Kovačević Rambo, kome nije moglo da se sudi zbog bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: