"Obavezuju se institucije Republike Srpske da ne prihvataju antidejtonske odluke"

U Banjaluci je po podne počela posebna sednica NSRS o antidejtonskom delovanju Ustavnog suda BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2020.

15:46

Ilustracija: Depositphotos/ pajche

Na sednici bi, između ostalog, trebalo da bude potvrđena privrženost Republike Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno u izvornom tekstu Ustava BiH, kao Aneksa 4.

Pripremljeni zaključci današnje sednice sadržani su u osam tačaka među kojima je da NSRS obavezuje predstavnike RS u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

U zaključcima, koje je objavila RTRS, stoji i da parlament zadužuje Vladu RS da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH zarad definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Takođe, NSRS treba da obaveže predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

U Zaključcima se naglašava da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa 4, koji je Ustav BiH.

Zaključci potvrđuju da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

Zaključcima se obavezuju sve institucije Republike Srpske da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

Najzad, NSRS traži da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH obaveste Narodnu skupštinu o sprovođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: