Rampa i dalje spuštena: Hrvati i Britanci blokiraju Srbiju

Članice EU nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 za Srbiju, kao što je najavljeno, to su opet onemogućile Hrvatska i Velika Britanija.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.06.2016.

13:32

Rampa i dalje spuštena: Hrvati i Britanci blokiraju Srbiju
Tanjug

Te dve zemlje nisu dale saglasnost da se otvaranje poglavlja 23 u pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji dogodi 30. juna, kako je navedeno, Hrvatska to nije učinila “iz suštinskih razloga“, a Velika Britanija iz “tehničkih“, zbog situacije s britanskim napuštanjem EU.

To su agenciji Beta rekli zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu po završetku sastanka Radne grupe za susedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA) koji su podvukli da je zasad jedino pouzdano da će 30. juna biti održana Međuvladina konferencija EU-Turska na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pregovorima s Ankarom.

"Određene, mada neizvesne mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja", objasnili su upućeni funkcioneri u Savetu ministara EU, rekavši da Hrvatska međutim nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zahtevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji.

Ipak, kako je rečeno, donekle je u raspravi postignut napredak, tako da bi možda nešto više moglo da se postigne do 30. juna kad se ponovo sastaju COELA i Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja EU koji mogu doneti odluku o tome.

Zvaničnici u Briselu su naveli da je međuvladina konferencija s Ankarom utanačena mnogo ranije i deo je sveukupnog sporazuma EU-Turska o rešavanju migrantske krize.

Ako izostane nužna jednoglasnost o otvaranju poglavlja 23. i 24. u pregovorima sa Srbijom, to bi onda bilo odloženo za jul ili septembar ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: