Han: Nema šta da se pregovara, ukinite blokade

Evropski komesar za proširenje Johanes Han apelovao je na hrvatsku vladu da ukine blokadu granice sa Srbijom, kao i na sve da "razoružaju svoj govor".

Izvor: B92, Beta

Petak, 25.09.2015.

15:03

Default images
foto: Beta/AP

Han je na konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksadnrom Vučićem u Beogradu rekao da ne želi da krije da je jako zabriut zbog situacije na srpsko-hrvatskoj granci.

"Mislim da tu nema šta da se pregovara", rekao je Han i dodao da se problem može rešiti jedino podizanjem blokade.

Han je rekao da je u Šengenskoj zoni moguće uvesti određene privrmene kontrole granica, ali da te mere moraju biti umerene i srazmerne i da ne smeju biti diskriminatorne.

Osim toga, Han je apelovao na sve da razoružaju svoj govor i svoje reči.

Na pitanje kako komentariše izjavu hrvatskog premijera Zorana MIlanovića o podizanju ograde prema varvarima, Han kaže da mu se ne sviđa takav način govora ni privatno, a posebno ne na državničkom nivou.

Han navodi da reakcije nije bilo jer nije želeo da doprinosi podizanju tenzije u izjavama “koje su doprinosile trajnoj šteti”.

“Zato tražim od svih da razoružaju svoj govor. Mislim da je to neprihvatljiv jezik između pripadnika naroda, a naročito država”, ističe komesar EU za susedsku politiku.

Osim toga, Han je na konferenciji istakao da očekuje otvaranja poglavlja sa Srbijom do kraja godine.

Podsećamo, Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje poručio je ranije u toku dana da Srbija nije sama, da je evropska zemlja i da sa izbegličkom krizom treba da se suočimo zajedno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: