Petak, 24.05.2019.

14:36

Nastavlja se: Knežević podneo ustavnu žalbu zbog povreda prava

Zastupnici predsednika Atlas grupe Duška Kneževića podneli su ustavnu žalbu zbog povreda osnovnih ljudskih prava.

Izvor: Tanjug

Nastavlja se: Knežević podneo ustavnu žalbu zbog povreda prava
Foto: Depositphotos/Alexander Mils

Među pomenutim pravima su i prava na pravično suđenje propisano, prava na odbranu, prava na delotvorni pravni lek i prava na jednakost oružja.

Jedan od Kneževićevih punomoćnika Nemanja Jolović ocenio je da je potvrđivanjem optužnice protiv njegovo klijenta Viši sud u Podgorici nastavio grubo kršenje ustavnih prava i prava zagarantovanih Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, prenosi RTCG.

"Zbog uticaja izvršne vlasti na rad pravosudnih organa i mešanja politike u rad tih organa frapantno su kršena prava Duška Kneževića. Prvo od strane Specijalnog državnog tužioca, a potom i od Višeg suda u Podgorici, a sve u želji da se u što kraćem roku izdejstvuje presuda protiv Kneževića", naveo je Jolović.

On je ocenio da istraga koja je prethodila podizanju optužnice nije sprovedena po zakonu i tvrdi da je povređeno načelo zakonitosti.

Navodi i i da okrivljenom nije omogućeno da se izjasni o činjenicama i dokazima koji ga terete niti da iznese činjenice i dokaze koji mu idu u korist.

Knežević nije saslušan ni pre, a ni posle donošenja naredbe o sprovođenju istrage, niti mu je ta naredba dostavljena, navodi advokat, a dostavljanje nije ni pokušano na adrese kojima je tužilaštvo raspolagalo.

Advokat tvrdi da braniocima u fazi istrage nije omogućeno da se upoznaju sa nalazom i mišljenjem veštaka, na kojem je zasnovana optužnica.

"Odbrani je uskraćeno pravo da na taj nalaz i mišljenje stavi svoje primjedbe i da veštaku postavlja pitanja. Odbrani nije omogućeno da dostavi svoje dokazne predloge, čime je povređeno pravo na pravično suđenje koje garantuje procesnu ravnopravnost, kao što je jednakost oružja i pravo na direktno ispitivanje u dokaznom postupku", navodi se u saopštenju Atlas grupe.

Jolović je ocenio da su tako pogažene osnovne vrednosti ustavnog poretka Crne Gore i tvrdi da Viši sud u Podgorici nije sankcionisao povrede prava Duška Kneževića od strane Specijalnog državnog tužilaštva, čime je povredio njegovo pravo na pravično suđenje i pravo na odbranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: