Jovanović: Nejasni principi sporazuma SNS i DSS

Urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija" Nikola Jovanović smatra da je nejasno na kojim političkim principima je zasnovan sporazum DSS i SNS o podršci Tomislavu Nikoliću u drugom krugu predsedničkih izbora. Te dve partije, prema njegovom mišljenju, imaju različite poglede na evropsku budućnost Srbije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.05.2012.

17:30

Default images

Jovanović je danas, u izjavi Tanjugu, ocenio da je osnovni cilj tog sporazuma da se "pojača podrška" jednom predsedničkom kandidatu, ali i da je nejasno na kojoj platformi i na kojim političkim pozicijama je ta podrška zasnovana.

"Srbiju u drugoj polovini godine očekuje mišljenje Evropske komisije, a zatim i političke odluke EU o tome da li, i kada, početi pregovore o članstvu. Kakva će biti pozicija ove dve stranke ostaje nejasno, s obzirom da se njihova politika u tom aspektu dosta razlikuje", kaže on.

Upitan da prokomentariše deo sporazuma u kome se navodi da su Koštunica i Nikolić saglasni da se građani na referendumu izjasne da li je u interesu Srbije da bude politički neutralna ili treba da bude članica EU , Jovanović je podsetio da između dve stranke postoji velika razlika po pitanju evropske budućnosti Srbije.

Prema njegovim rečima, SNS ima za cilj članstvo u EU, dok se DSS zalaže za političku neutralnost i da Srbija povuče aplikaciju za članstvo u EU, koju je podnela u decembru 2009. godine.

"Znači, ukoliko su se složili oko ključnih ciljeva, potrebno je znati da li su za to da Srbija povlači aplikaciju za članstvo u EU ili lobira za to da se pregovori o članstvu otvore što pre. To je nešto što ostaje nejasno", smatra Jovanović.

Pre raspisivanja referenduma, naglasio je Tanjugov sagovornik, ključne političke stranke moraju da izađu sa sopstvenom vizijom i da za nju traže podršku građana, a ne da raspišu referendum, a da one same nemaju stav.

"Sam poziv na referendum o članstvu u EU ili nekoj vojnoj organizaciji, ne znači puno, jer i kada se on raspisuje svaka politička stranka vrlo jasno mora da zna na kojim pozicijama stoji i sa kojih pozicija traži i lobira za podršku građana. Tako da se referendum ne raspisuje o pitanju za koje ključni politički akteri nemaju stav ili nemaju dovoljno jasan stav", naveo je Jovanović.

On je dodao da je poziv na referendum u tom slučaju "neka vrsta alibi politike" i pokušaja da se "nedostatak sopstvenog političkog cilja ili nespremnost da se on javno deklariše, zakloni iza takozvane volje građana".

DSS je ranije danas pozvao građane Srbije da u drugom krugu predsedničkih izbora podrže predsednika SNS Tomislava Nikolića, a Nikolić je saglasan da se pitanje da li je u interesu Srbije da bude članica EU razreši na referendumu. To je precizirano sporazumom koji su potpisali Nikolić i Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: