Istorija Counter-Strike mapa #6: Nuke

Polako kompletiramo serijal tekstova o mapama iz aktivne rotacije, a na red je došla mapa za koju biste verovatno i zaboravili da je deo iste.

Izvor: Bogdan Ðuriæ KlanRUR

Četvrtak, 11.01.2018.

16:45

Istorija Counter-Strike mapa #6: Nuke

Tema naše današnje priče je mapa koja će mnoge vratiti u nostalgična 1.6 vremena. Da li je do verzije Counter-Strike ili do samih vremena, jer smo tada bili mlađi i puni(ji) života, ili pak do one stare varke da je sve što je bilo pre – bilo i bolje. Šta god da je istina, Nuke je od tada do sada u mnogim igračima prešao put od “ljubavi do mržnje” – iako su obe reči prevelike za jednu mapu video igre.

Istorijat

Počeci ove legendarne mape krenuli su 5. novembra 1999. godine u Beta 4.0 verziji igre, pa je Nuke najstariji u trenutnoj aktivnoj rotaciji. U ovom apdejtu dodat je i Prodigy, od oružja Scout, te HE granata. Kreator prve verzije mape bio je Jo Bieg. Ovaj Nemac je svoju karijeru započeo pravljenjem manjih mapa za Duke Nukem 3D, a onda je nakon dugog razmišljanja odlučio da se okuša i Counter-Strike. U tom (p)okušavanju nastao je Nuke, jedna od najigranijih i najlegendarnijih mapa svih verzija čuvene pucačine. Osim “Nuklearke”, Jo je kreirao još samo jednu oficijelnu mapu, de_fang koja je izašla u 6.0 verziji igre, ali je ubrzo i izbrisana.
Mapa je u narednim Beta apdejtovima malo dorađivana, ali je ubrzo dobila izgled kakav pamtimo u 1.6 verziji. Od tada, Nuke je brzo osvajao srca i servere širom sveta, kako Public, tako i CW. Kao jedan od retkih sa dva nivoa, Nuke se uvek izdvajao, a čini se da je i večito bio u senci Dust 2 i Inferno. Ipak, mapa je bila veoma interesantna za igranje, sektori su bili podeljeni tako da sadrže close-range, mid-range i long-range borbe (na poljani). Određena CT orijentisanost je bila mala mana ove mape, a daleko veća i iritantnija je bila probojnost zidova gotovo cele mape. Skoro da nije postojao zid kroz koji niste mogli da ubijete protivnika, a osim toga, kroz zidove ste mogli i da prolazite (boost u konzi, boost u darku, boost na krov…), pa čak i da deaktivirate C4!
Za optimizaciju CSS verziji bio je zadužen Turtle Rock Studios, nekadašnji Pop Dog Studio koji je radio na mapi Train. Osim grafičkih doteravanja mape, nije bilo prevelikih izmena, a najveća je preuređen prolaz do B sajta preko secreta, što je možda bio dobar osnov za CS:GO verziju.
Sa počecima razvoja mape u poslednjoj verziji, ponovo se srećemo sa kreatorom Volcano. Čovek koji je bio zadužen za Cache, stvorio je i novi Nuke, koji je nosio naziv de_nuke_ve, i to pre izlaska zvanične verzije avgusta 2012. godine. Valve je imao svoju verziju, ali je Volcanova bila daleka bolja, što dokazuje i to da je sličnija današnjoj “Nuklearki”.

Volcano je postavio Secret sa prednje strane polja, tako da terori mogu lakše da priđu istom i upute se na B sajt, a povećao je i vidljivost CT prozora koji gleda na poljanu. Valve je preuzeo ove ideje i 12.12.2012. zvanično ubacio Nuke u igru. Čekao se jul naredne godine da Valve prvi put apdejtuje mapu, a promene su se odnosile uglavnom na poboljšanje vidljivosti i povećanja kontrasta mape. U decembru 2014. su dodate metalne konstrukcije na određenim delovima mapa, kako bi bilo lakše proceniti gde se protivnici nalaze.
Ipak, mapa je gubila na popularnosti, čemu se doprineli Cobblestone i Overpass, te redizajnirani Cache, pa je marta 2015. izbačena iz aktivne rotacije. Pretpostavljalo se da Valve radi na redizajnu ove mape, što je bilo i tačno. Skoro godinu dana nakon izbacivanja iz aktivne rotacije, Nuke poprima potpuno nov izgled, do neprepoznatljivosti. Kao i uvek do sada, mapa je više pretpala grafičke promene, nego u samoj konstrukciji mape, a kompletne promene možete pogledati na ovom LINKU.
Veliki povratak na scenu desio se na Majoru u Kelnu 2016. godine, ali je mapa tada igrana tek tri puta, pa je zauzela poslednje mesto. Malo bolja situacija bila je na Majoru u Atlanti, kada je zauzela peto mesto po igranosti, ali je bila učesnik i finala između VP i Astralisa. U Poljskoj je ponovo gledala u leđa svim ostalim mapama, a ništa bolja situacija nije bila ni do kraja ove godine, jer je birana samo 4 puta, od mogućih 131 na poslednja četiri velika LAN turnira.

Zanimljivosti

Mapa Nuke je bila deo zvaničnog trejlera za Counter-Strike: Global Offensive. Na trejleru se može videti i da je mapa pre redizajniranja bila smeštena u Harcu, Nemačka. Možda je ovime Valve hteo da da zahvalnost Jo Biegu, koji je bio Nemac. Osim na trejleru, na mapi se mogao naći natpis Harz Kernkraftwerk (Harz Nuklearna Elektrana) koji je jasno ukazivao na lokaciju.
Ako ne ovime, Valve je zasigurno počast odao tablom sa natpisom Jo Bieg i Turtle Rock Studios koja se mogla naći na plafonu u blizini rampe. Nakon redizajna, mapa je premeštena u Rust Belt, region u SAD.

Na zvaničnoj slici nove verzija Nuke, kontejner za transport na poljani je plave boje, dok je u stvarnosti crvene.

Nakon povlačenja mape iz aktivne rotacije, kompanija Valve je na interesantan način objavila da radi na novoj verziji, postavljanjem samo jedne fotografije u tutorijalu vezanom za tagovanje igrača
Taktički aspekt igre

Ovime se ne bavi SK Gaming, koji redovno banuje ovu mapu, ali mi ćemo proći kroz neke osnove za igranje. :)

Nuke i Overpass su jedine mape gde postoje dva odvojena nivoa za napad, što ovu mapu čini veoma kompleksnom. Osim toga, veoma je lako pogrešiti ukoliko se oslanjate na zvuk, pa se igrači često zbune u proceni da li je igrač pored, iznad ili ispod njih. Mnoga negodovanja naterala su Valve da u igru ubaci nov sistem zvuka, koji je donekle rešio problem, mada su neki profesionalci negodovali sa izlaskom ovog apdejta.

Jedna od najčešćih napada koje gledamo u profesionalnim mečevima je zasigurno prolazak kroz Secret i napad na B sajt. Taktika sama po sebi nije toliko kompleksna, ali zahteva dobru upotrebu smoke granata, ali i čuvanje leđa, jer agresija CT igrača može mnogo da donese na ovoj mapi. Pravljenjem dimne zavese ćete sprečiti CT igrače da vas ubiju dok prolazite dok Secreta, te uskratiti informaciju protivniku koliko je zapravo igrača tamo otišlo. Kaunter-teroristi će zato morati da ostave nekog igrača i na sajtu suprotnom od onoga koji vi zapravo napadate. Naravno, ukoliko se odlučite za standardniji napad na B, jedan vaš saigrač bi trebalo da ostane u lurku, i u kasnoj post-plant situaciji kroz vent bude od velike pomoći.
Pored ove, postoji još prostija taktika brzog napada B sajta kroz vent. U ovom napadu, terori imaju zadatak da HE granatom polome plava vrata, bace jedan smoke u blizini venta i odu kroz isti na B, pre nego što se igrači na A i postave. Naravno, kako CT igrači gotovo nikada ne čuvaju direktno B sajt u startu runde, imaćete lak plant. Ovu taktiku vam može pokvariti Incediary granata koju CT igrači često bace baš u blizini venta, ali ukoliko preko vatre bacite smoke, i dalje vam plan može uspeti.
Što se CT strane igre tiče, međusobno trejdovanje i podrška je veoma važna. Kako je mapa veoma kompleksna, u gotovo svakom trenutku vam preti opasnost sa više strana, pa je dobra koordinacija saigrača neophodna. Verovatno u ovome leži odgovor zašto se Nuke gotovo nikada ne igra na neprofesionalnom nivou.

Standardne postavke gotovo da nema, zavisi od samog stila igre tima, ali je, uslovno rečeno, najčešća postavka gde 1 igrač čuva polje, 2 A, 1 B, dok je peti igrač u Secretu. Ovaj igrač je veoma važan, a njegova mobilnost i game-sense igraju najveću ulogu na CT strani. Igrač koji ima veliku odgovornost, ali i veliku moć na mapi. Nalazi se između sajtova, pa lako može pomoći iz maina saigračima na A, a takođe je za nekoliko sekundi spreman za odbranu B sajta ukoliko terori napadaju sa rampe.
Varijacije su razne, isto tako i igrač sa A može potpomoći u čuvanju poljane, koja je krucijalna pozicija na mapi. Ako terori zagospodare ovim delom, opcije za napad su mnogobrojne, te ćete teško proći nekažnjeno.

Kretanje kaunter-terorista je veoma bitno, odnosno međusobno krpljenje rupa u odbrani. Rotacije jesu prilično brze, ali ritejkovi nikada nisu bili laka rabota, naročito B sajta.

Momenti za pamćenje

Nostalgično, prisetićemo se dva poteza iz 1.6 dana. Prvi je n0thingov ace kroz pomenute tanke zidove ove mape. Drugi potez je deaktiviranje C4 kroz dve platforme, sa B sajta na A. Zanimljivo, ovaj bag se našao i u GO verziji, ali je ubrzo uklonjen. Čuveni GTR je imao dva nestvarna one-tapa, po jedan na obe verzije ove mape. U skoku je Tec-9 ubio danskog igrača dev1ce. A sa kraja prošle, odnosno sada već pretprošle godine, fer je bio žrtva flick-a Šveđanina. Najnoviji igrač ekipe NaVi, Electronic je protiv ekipe Tricked odradio sjajan 1v5 ace. Pravi majstor na ovoj mapi je kennyS, a 4 fraga protiv Gambita su samo jedan od njegovih mnogobrojnih poteza na ovoj mapi. Mapa je bila svedok još bezbroj sjajnih odigravanja, za koje više nije bilo mesta. Nedavno smo već pokrenuli temu o sudbini ove mape u CS:GO. Previše kompleksna konstrukcija, kao i samo okruženje odbija igrače od ove mape, pa je retko gledamo, a još ređe igramo. Ipak, ne znamo da li će Nuke već nakon dve godine od redizajna ponovo otići pod ruke dizajnerima, ili će ipak to biti Cobblestone, Mirage ili možda Cache.

Kako god da bude, verujem da bi većina igrača volela da se mapa preuredi, jer ima potencijala da bude daleko igranija, a to je i zaslužila, pruživši nam nezaboravne sate i sate igranja, počev od 1.6 verzije ove igre.

Autor: Bogdan Đurić

Izvor: KlanRUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: