Pljušte milijarde pomoći Ukrajini

Svetska banka je spremna da ove godine Ukrajini odobri finansijsku pomoć od dve milijarde dolara, u sklopu međunarodnog paketa pomoći toj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 13.02.2015.

08:29

Default images
Foto: Thinkstock

"Objavljujem da je Svetska banka spremna da Ukrajini 2015. isplati do dve milijarde dolara pomoći, kako bi podržala narod te zemlje u vreme aktuelnih ekonomskih, finansijskih i geopolitičkih izazova", navodi se u saopštenju predsednika Svetske banke DŽim Jong Kima, a prenela je agencija AFP.

Pomoć Svetske banke Ukrajini obećana je samo nekoliko sati pošto je u Minsku sklopljen dogovor o primirju između ukrajinskih i proruskih snaga.

Nešto ranije je i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard objavila da su ta institucija i ukrajinske vlasti postigle preliminarni sporazum o isplati 17,5 milijardi dolara Kijevu, u okviru šireg paketa pomoći vrednog 40 milijardi dolara u kojem bi trebalo da učestvuju i zemlje Evropske unije.

Lagard navodi da je tim MMF-a u Kijevu postigao sporazum sa ukrajinskom vladom o četvorogodišnjem programu, ali da taj sporazum tek treba da odobri upravni odbor fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: