Kinezi najveći kupci zlata u svetu

Narodna Republika Kina je spremna da ove godine postane najveće svetsko tržište zlata pošto u toj zemlji raste tražnja za ovim dragocenim metalom.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

16:20

Default images

Količina kupljenog zlata u Kini porasla je za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 770 tona, saopštio je Svetski savet za zlato.

Tako je Kina dospela na drugo mesto, posle Indije, u kojoj je kupljeno 933 tona zlata. Rast prihoda u Kini, koja je druga najveća svetska ekonomija, imao je za rezultat povećanu traznju za zlatnim nakitom i drugim luksuznim predmetima.

Kina je postala najveće svetsko tržište zlatnog nakita u drugoj polovini 2011. zahvaljujući rastu tražnje u svakom kvartalu, navodi se u izveštaju Saveta za zlato. Tražnja za zlatom kao investicijom u obliku poluga i novčića, kao i za upotrebu u elektronici takođe beleži rast u Kini.

Zlato takođe predstavlja popularnu investiciju i osiguranje protiv inflacije zbog nepostojanja dovoljno drugih investicionih mogućnosti u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

U izveštaju Svetskog saveta za zlato navodi se da postoji verovatnoća da će Kina po prvi put u 2012. postati najveće svetsko tržište zlata.

Cene zlata su ostvarile rekordni nominalni maksimum od 1.891,90 dolara po unci u avgustu 2011, iako su od tada zabeležile pad. Zlato za aprilske isporuke je sredinom prošle nedelje završilo trgovanje u Njujorku na 1.728,10 dolara po unci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: