Svet

Ponedeljak, 30.09.2019.

09:47

Princ: Ako izbije rat s Iranom, cene nafte će dostići nezamisliv nivo

Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do "potpunog kraha svetske ekonomije", ocenio je princ Mohamad bin Salman.

Izvor: index.hr

Princ: Ako izbije rat s Iranom, cene nafte će dostići nezamisliv nivo
Foto: Epa/RON PRZYSUCHA

On je to izjavio u televizijskom razgovoru u Sjedinjenim Državama pozivajući međunarodnu zajednicu da "odvrati" Teheran.

"Ne bude li svet snažnom i odlučnom akcijom pokušao da odvrati Iran bićemo svedoci još gore eskalacije koja će zapretiti svetskim interesima", rekao je prestolonaslednik u emisiji "60 minuta" na mreži CBS, a preneo Index.hr.

"Snabdevanje naftom će se poremetiti i cene će skočiti do nezamislivog nivoa, što u životu nismo videli", rekao je.

Posledice će, upozorio je, osetiti čitav svet: "Ovo područje osigurava 30 odsto svetskog snabdevanja energentima, gotovo 20 odsto svetskog prometa robe i oko četiri odsto svetskog BDP-a. Zamislite da tih triju stvari nestane".

Ocenio je da je apsurdan napad izveden 14. septembra na saudijska naftna postrojenja koji Rijad i Vašington pripisuju Iranu. "To nije strateški cilj. Samo će ludak napasti pet odsto svetskog snabdevanja. Jedini strateški cilj je da pokažu da su glupi, što su i učinili", rekao je princ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

16 h

Podeli: