Sa Francuskom potpisani sporazumi važni za razvoj Beograda

Tokom posete predsednika Francuske, Emanuela Makrona Srbiji potpisano je više sporazuma koji su veoma važni za dalji razvoj Beograda.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2019.

08:31

Sa Francuskom potpisani sporazumi važni za razvoj Beograda
FOTO: Depositphotos, ogipetrovic94

To je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je izrazio zadovoljstvo što Francuska postaje sve značajniji ekonomski partner Srbije i time i Beograda.

Francuska je u poslednje dve godine najveći investitor u Beogradu, naveo je, i kao primer istakao investiciju u aerodrom Nikola Tesla, ukupne vrednosti oko milijardu i po evra, i u deponiju komunalnog otpada u Vinči u vrednosti od 330.000 evra.

"Sa predstavnicima francuske delegacije razgovarali smo o daljem učešću francuskih kompanija u izgradnji beogradskog metroa. Taj projekat je u završnoj fazi i bićemo spremni da do kraja sledeće godine počnemo sa izgradnjom metroa", rekao je Vesić.

Francuska od 2012. godine aktivno učestvuje u tom projektu, a na osnovu potpisane Izjave o namerama o realizaciji projekta izgradnje metroa i prethodnih dogovora, francuske kompanije će zajedno sa domaćim i kineskim kompanijama učestvovati u gradnji metroa.

Osim toga, potpisan je Memorandum o razumevanju izmedju JKP Beogradski vodovod i kanalizacija i francuske kompanije Veolia koja, kako je kazao Vesić. može da pomogne u izgradnji fabrika za preradu otpadnih voda i boljem menadžmentu tog preduzeća.

"Grad će biti spreman da do kraja avgusta ispuni sve obaveze iz sporazuma o javno-privatnom partnerstvu sa kompanijom Suez. Do kraja septembra će biti moguće da se izda građevinska dozvola za početak radova na komunalnoj deponiji Vinča", dodao je navodeći i da su imali sastanke i sa kompanijom Kolas, koja radi na postavljanju tramvajskih šina u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: