Hrana s kanabisom na rafovima prodavnica od decembra

Jestivi proizvodi na bazi kanabisa biće u prodaji od polovine decembra u Kanadi, saopštila je vlada te države.

Svet

Izvor: B92

Subota, 15.06.2019.

10:44

Hrana s kanabisom na rafovima prodavnica od decembra
FOTO: EPA, BERND SETTNIK

Kanabisa neće biti u proizvodima koji vole deca, kao što su bonbone i lizalice, dodali su.

Novi propisi, koji će stupiti na snagu godinu dana posle legalizacije kanabisa u "rekreativne svrhe" 17. oktobra 2018. godine, odnosiće se i na ekstrakt kanabisa i dermatološke proizvode.

Ali ti proizvodi neće biti dostupni u prodavnicama ili na internetu do decembra, zbog regulatornog roka od 60 dana za njihovo odobrenje, navela je vlada.

Biće uvedena i stroga pravila kako bi ti proizvodi bili što manje privlačni mladim ljudima, među kojima će biti neutralne ambalaže i teško otvaranje proizvoda kao i ograničavanje određenih sastojaka, boja i parfema.

Prema novim propisima, hrana ili pića na bazi kanabisa ne mogu sadržati više od deset miligrama THC - psihoaktivne supstance biljke. Za ekstrakte kanabisa i dermatološke proizvode, maksimalno dozvoljena doza će biti 1.000 miligrama po pakovanju.

Kanabis je legalizovan u Kanadi od 17. oktobra, a građani su do sada mogli da nabave kanabis porudžbinama na sajtu jedne nevladine organizacije koja je dobila dozvolu za distribuciju marihuane.

Kanada je u oktobru postala druga država u svetu koja je legalizovala posedovanje i konzumiranje kanabisa u rekreativne svrhe, pet godine posle Urugvaja.

Kanada je takođe prva industrijski razvijena zemlja sa takvom legalizacijom. Pojedine američke države takodje dozvoljavaju upotrebu marihuane u rekreativne svrhe, ali ta legalizacija ne važi na saveznom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: