Od 17 zemalja regiona - Srbija je najbolja

Kreditna aktivnost u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope raste na "krilima" snažnog ekonomskog oporavka i poboljšanja situacije sa lošim kreditima.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2018.

08:47

Od 17 zemalja regiona - Srbija je najbolja
Foto: Thinkstock

Pri tome je Srbija ostvarila najveće smanjenje tih kredita od 17 zemalja regiona, zaključak je najnovije studije Bečke inicijative.

Ukupno kreditiranje privatnog sektora u tom regionu je u februaru ove godine poraslo za osam odsto na godišnjem nivou, što je skladu sa snažnim realnim rastom BDP-a i investicija, pokazuju rezultati ovog istraživanja.

Kreditiranje domaćinstava i nefinansijskih korporacija je u porastu, dok je povećanje kreditiranja korporativnog sektora i dalje usporeno, piše u zajedničkom saopštenju Evropske investicione banke (EIB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Mada su domaći depoziti ostali glavni izvor finansiranja, banke u CESEE su ponovo 2017. godine počele da koriste inostrane izvore finansiranja.

U izveštaju se dodaje da je izgleda proces razduživanja zapadnih banaka u regionu stigao do kraja, pri čemu je njihova izloženost prema regionu ostala stabilna u 2017. godini, na oko 630 milijardi dolara. Taj iznos predstavlja 15 odsto BDP-a regiona, što je pad u odnosu na nivo od 21 odsto BDP-a regiona iz trećeg kvartala 2008. godine.

Obim finansiranja stranih banaka je i dalje znatno ispod pretkriznog nivoa u većini zemalja, uz izuzetak Albanije, Češke, Makedonije, Crne Gore i Turske.

Istovremeno, najnoviji podaci o nivou NPL-ova u tom regionu ukazuju na dalje poboljšanje situacije, budući da su loši krediti pali na najniži nivo u sedam godina, na 42,8 milijardi evra zaključno sa 30. septembrom 2017. godine, što je za 15,9 procenata manje u odnosu na prethodnu godinu.

Prosečan nivo NPL-ova za region CESEE iznosi 5,3 odsto, i niži je za 1,4 procentna poena na godišnjem nivou.

Međutim, u ovom pogledu su prisutne velike razlike među zemljama tako da se procenat NPL-ova kreće u rasponu od 0,7 odsto u Estoniji do 14,8 procenata u Albaniji.

U pet od 17 zemalja CESEE, udeo NPL-ova u ukupnim kreditima je i dalje na visokom nivou od preko 10 procenata (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska i Srbija), iako su sve te zemlje zabeležile poboljšanja u 2017. godini, piše u izveštaju.

Najveći pad NPL-ova na godišnjem nivou zabeležen je u Srbiji, za 7,3 procentna poena, a slede Albanija i Mađarska sa smanjenjem od 6,5 i 4,2 procentna poena, respektivno.

Pored kontinuirane prodaje NPL-a, oporavak privrednog rasta i strukturne reforme, kao što su stroža politika otpisa i bolja procedura rešavanja NPL-ova, dodatno su pomogli rešavanju tog problema u regionu.

Iako postoje značajne razlike između zemalja, većina jurisdikcija je nastavila da sprovodi reforme kako bi otklonile preostale prepreke za rešavanje i prodaju NPL-ova, piše u izveštaju uz napomenu da su u tome imale podršku evropskih regulatora koji su doneli niz novih inicijativa kako bi se članice Unije iz CEŠE i zemlje kandidati za ulazak u EU usklade sa najboljim evropskim praksama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: