Ukrajina preti rušenjem Krimskog mosta

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Igor Mosijčuk zapretio je uništavanjem Krimskog mosta preko Kerčkog moreuza.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2018.

17:38

Ukrajina preti rušenjem Krimskog mosta
Foto: Tanjug/AP

"Kerčki most je neprijateljska infrastruktura. Zašto neprijateljska? Jer povezuje okupiranu teritoriju sa kopnenim delom zemlje-agresora. Naravno, nakon oslobađanja Krima, tokom dalje deokupacije, to je strateški objekat. Svaka normalna zemlja na svetu koja je u ratu za svoju teritoriju, za svoje ljude, naravno da pokušava da uništi neprijateljsku infrastrukturu — most, železničku stanicu, aerodrom“, objasnio je Mosijčuk.

Odgovarajući na pitanje da li će on lično učestvovati u rušenju mosta, poslanik je odgovorio da bi to svakako učinio da je ministar odbrane.

Ranije je na sajtu „Vašington egzaminera“ objavljen članak novinara Toma Rogana, u kojem je on napisao da je Krimski most sam po sebi „nečuvena uvreda" za Ukrajinu kao naciju i predložio da se bombarduje uprkos „mogućim“ recipročnim merama.

Most preko Kerčkog moreuza je najduži u Rusiji i njegova dužina iznosi 19 kilometara. Drumski saobraćaj preko mosta krenuo je šest meseci pre prvobitno postavljenog roka.

Krim je postao sastavni deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Velika većina stanovnika poluostrva (96,77 odsto) glasala je za ujedinjenje sa Rusijom, prenosi Sputnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: