Nemci besni, Kinezi preuzeli deo "mercedesa"

Kineska automobilska kompanija Gili preuzela je 9,7 odsto udela u nemačkom Dajmleru, proizvođaču "mercedesa", što je izazvalo oštru reakciju vlade u Berlinu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2018.

16:08

Nemci besni, Kinezi preuzeli deo
Foto: Getty images

"Nemačka mora osigurati da ne bude eksploatisana od strane drugih država", izjavila je nemačka ministarka ekonomije Brigite Cipries, a prenosi agencija Rojters.

Gilijevo preuzimanje udela u Dajmleru za devet milijardi dolara je, kako ocenjuje britanska agencija, iznenadilo tržište, jer kineska kompanija prethodno nije alarmirala nemačkog tržišnog regulatora da je prešla granicu vlasničkog udela od 3,0 i 5,0 odsto u kompaniji.

Cipries je, u intervjuu za listove "Štutgarter cajtung" i "Handelsblat", istakla da investitori moraju da poštuju tržišna pravila.

"Nemačka otvorenost ne sme biti korišćena kao kapija za industrijsko-političke interese drugih zemalja", rekla je ona za "Handelsblat".

Nemački finansijski i tržišni regulator Bafin je saopštio da nije spreman da komentariše potez Gilija, koji je u petak objavio da želi da formira alijansu sa Dajmlerom koja će raditi na razvoju električnih i samoupravljajućih vozila.

Dajmler je u kratkom saopštenju pozdravio novog akcionara, sa kojim će, kako je saopšteno, moći da "konstruktivno razgovara o promenama u industriji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: