Kiprani namamili Ruse, ovi im ostavili 4 mlrd €

Vlada Kipra je od 2013. godine prikupila više od četiri milijarde evra, dajući državljanstvo ultrabogatima, posebno Rusima.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2017.

14:46

Kiprani namamili Ruse, ovi im ostavili 4 mlrd €
(Foto: Thinkstock)

Ruski milijarderi i oligarsi, kao i ukrajinska elita optužena za korupciju su među stotinama onih koji su stekli državljanstvo Evropske unije po kontraverznom pravilu o “zlatnoj vizi” za Kipar, piše Gardijan.

Vlada Kipra je od 2013. godine prikupila više od četiri milijarde evra, dajući državljanstvo ultrabogatima, i pravo da žive i rade u Evropi u zamenu za keš i investicije. Samo u prošloj godini je na osnovu ove šeme više od 400 osoba dobilo državljanstvo.

Na listi u koju je Gardijan imao uvid su poznati poslovni ljudi i pojedinci sa značajnim političkim uticajem. Među njima su i bivši članovi ruske Dume, osnivač najveće ukrajinske banke i kockarski milijarder.

Evropski političari prate ovaj trend, a neki upozoravaju da u potpunosti podriva koncept državljanstva. Očekuje se i rasprava u Evropskom parlamentu o tome.

Prema zakonima Kipra uslov za dobijanje državljanstva su najmanje dva miliona evra u nekretninama ili 2,5 milona evra vrednosti kompanije ili državnih obveznica. Nema nikakvih zahjeva u pogledu poznavanja jezika ili prebivališta, osim što je potrebno da jednom u sedam godina onaj koji dobije državljanstvo poseti Kipar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: