Tržište nafte će ući u deficit, evo i kada

Globalno tržište nafte će u prvoj polovini 2017. godine ući iz suficita u deficit, ukoliko OPEK i drugi proizvođači realizuju dogovor o smanjenju proizvodnje.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 13.12.2016.

11:06

Tržište nafte će ući u deficit, evo i kada
Foto: Thinkstock

Zalihe nafte će pasti za oko 600.000 barela dnevno u narednih šest meseci, kao rezultat stupanja na snagu dogovora OPEK-a i njegovih partnera, navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koja je prethodno predviđala da zalihe neće pasti pre kraja 2017. godine.

"Ukoliko OPEK u potpunosti ostane pri ciljevima proizvodnje i drugi proizvođači smanje proizvodnju kao što je dogovoreno, tržište će verovatno ući u deficit u prvoj polovini 2017. godine", navodi se u izveštaju agencije za energetiku.

Rusija, najveći proizvođač nafte van OPEK-a koji se pridružio dogovoru, postepeno će realizovati

Cene nafte su skočile za preko 16 procenata otkako su članice OPEK-a 30. novembra dogovorile prvo smanjenje proizvodnje u osam godine, da bi im se 10. decembra priključilo još 11 nečlanica naftnog kartela, među kojima su Rusija i Kazahstan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

22 h

Podeli: