Presedan u Hrvatskoj: Banka vraća pare

I to se dogodilo - prvi slučaj u kom je banka u Hrvatskoj nakon sudske tužbe vratila klijentu preplaćenu kamatu za kredit u švajcarskom franku.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2016.

09:44

Presedan u Hrvatskoj: Banka vraća pare
Foto: Thinkstock

A na to, banka je još platila i kamatu.

U pitanju je, prema informaciji koju je dobio Jutarnji list iz Finansijske agencije (Fina), advokatica iz Zadra I.G.Š. koja je prošle godine dobila prvostepenu presudu za povraćaj preplaćene kamate na Opšinskom sudu u Zadru, a kako se banka na tu presudu nije žalila, ona je u međuvremenu postala i pravosnažna.

Advokatica je, kako se čini, imala veliku sreću. Hypo banka (sada Addiko) je propustila rok za žalbu, pa je zbog toga presuda - koja je doneta pre propisa o konverzaciji kredita - postala pravosnažna i ona je preko Fine zatražila isplatu povraćaja preplaćenog iznosa.

Kako saznaju, u ostalim slučajevima koji su vođeni na zadarskom sudu, gde je bilo dosta pozitivno rešenih tužbi za povraćaj preplaćenih kamata u prvom stepenu, banke su na vreme uložile žalbe.

Štaviše, neki od tih slučajeva su već u drugostepenom postupku odbačeni, uz obrazloženje da je klijent rešio svoja potraživanja prema banci kroz postupak konverzacije kredita iz švajcarskog franka u evro ili kunu.

Advokatica je predala tužbu nakon što je prošle godine Vrhovni sud presudio kako je promenjiva kamata koju su banke nakon sklapanja ugovora o kreditiranju samovoljno određivale nepoštena ugovorna odredba. U privatnim tužbama su nakon toga klijenti mogli da traže povračaj razlike između ugovorene i promenjive kamate.

U udruženju „Franak“ nedavno su napisali Ustavnom sudu kako je tzv. zakon o konverzaciji bio opravdan pa je „praktički rešio problem primene CHF valutne klauzule, ali nije rešio problem nezakonitih odredbi o promenjivim kamatnim stopama u preko 100.000 kredita“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: