"Propali giganti biće opet uzor"

Dobar deo firmi u restrukturiranju moći će da opstane, a 46 bi posle oporavka, moglo da bude uzor i pokretač domaće privrede, kaže Ljubisav Orbović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2014.

10:07

Default images

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije je za RTS rekao da posle godina nerada i mnogih problema sa kojima su se firme susretale, sasvim izvesno da ne mogu sve preživeti proces restrukturiranja. Od 156 preduzeća, šansu ima njih 46.

"I Vlada i sindikati vide da bi one mogle biti pokretač drugih firmi, ali i pokretač čitave privrede ", kaže Orbović.

Orbović je primetio da je u javnosti pogrešno shvaćeno da samo 46 firmi u restrukturiranju, koje su u razgovoru izdvojene od ukupno 156, imaju šansu da taj proces završe uspešno, dok ostale čeka stavljanje katanca na vrata.

"Nismo napravili razliku koje firme imaju šansu, koje nemaju", izjavio je on i dodao da su juče obe strane, i sindikat i vlada, ocenili da postoje firme mogu da se pokrenu brže i da budu pokretač drugima.

Na pitanje zašto za pregovaračkim stolom sa premijerom nije bilo Sindikata Nezavisnosti, Orbović kaže da su oni dva sindikata i da nastupaju samostalno, što ne znači da u budućnosti neće opet nastupati zajedno.

Na sastanku s premijerom atmosfera je bila radna jer se, kaže Orbović, razgovaralo o velikom broju firmi.

Orbović napominje da sindikati imaju već predloge za 46 firmi i koje su na spisku onih kojima je moguće pomoći.

Napominje da prodaja tih preduzeća nije u prvom planu i da se o tome nije razgovaralo.

"Naš cilj je da se te firme vrate, da počnu da rade, da se omoguće obrtna sredstva da bi te firme profunkcionisale, da dođu strateški partneri, ako oni ne mogu da dođu onda da se omogući da te firme ne odu u stečaj", kaže Orbović.

Upravo je zaštita radnih mesta glavni cilj, a sindikati nisu računali koliko bi radnika u procesu oživljavanja preduzaća sa spiska ostalo bez posla.

Najbitnije je razmišljati o tome kako pokrenuti firme i šta one mogu da ponude, zaključuje Orbović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: