Iračani kupuju još 16 naših aviona?

Na avionima pančevačke Utve u vojnoj bazi Tikrit počela obuka 200 kadeta. Zadovoljni Iračani planiraju da kupe još 16 naših letelica.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2012.

00:15

Default images

Posle četiri meseca probnih letova na našim "lastama“ u iračkoj vojnoj bazi Tikrit, nastavnici Vojne akademije započeli su obuku 200 budućih pilota Ratnog vazduhoplovstva Iraka.

U Avio-industriji Utva u Pančevu, čiji su stručnjaci pune dve i po godine radili na izradi 20 aviona tipa „lasta 95“ za iračku armiju, kažu da su tamošnji instruktori veoma zadovoljni prikazanim.

Oni navode i da će Iračani, najverovatnije, da kupe još 16 letelica.

Avione čiju je proizvodnju i finansirao, Iraku je isporučio Jugoimport - SDPR u sedam tura. Po tri "laste“ su rastavljene i složene u transportni avion "iljušin“, a onda su ih na bagdadskom aerodromu sastavljala sedmorica srpskih tehničara i mehaničara.

Pored letelica, Iračanima su u Bagdadu isporučeni kompletna dokumentacija, oprema, alati i rezervni delovi. Uz avione su ostali naši tehničari i mehaničari, da brinu o njihovom održavanju.

Za Avio-industriju Utva proizvodnja "laste 95“ je gotovo istorijski poduhvat, jer je fabrika, zahvaljujući strateškom partneru Jugoimportu - SDPR, zaustavila bankrotstvo, ušla u proces restrukturiranja, uposlila kapacitete, zaposlila 200 novih radnika i izašla na svetsko tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: