Angola šansa za naše građevinare

Domaći građevinari biće uskoro angažovani u Angoli na poslovima vrednim više od milijardu dolara, kaže generalni direktor beogradskog Planuma Ratomir Todorović.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.11.2011.

18:02

Default images

Prvi radovi na rekonstrukciji vojne baze, koju je Planum sagradio pre 25 godina, mogli bi da počnu već u prvoj polovini iduće godine.

Todorović kaže da će vojni ministar Angole posetiti Srbiju u decembru, kada se očekuje potpisivanje sporazuma za taj posao, kao i izgradnju velike vojne bolnice i fabrike namenske industrije.

On je rekao da je tokom posete ministra odbrane Dragana Šutanovca Angoli, pre oko dva meseca, dogovorena saradnja. Planirano je učešće više firmi, a nosioci posla biće Planum i Jugoimport SDPR. Planum je ove sedmice u Beogradu predstavio tehničkoj delegaciji Angole idejna rešenja projekata.

"Želja angolske strane je bila da se prvo rekonstruiše vojna baza, koju smo sagradili pre mnogo godina, a koja je sada praktično neupotrebljiva. Imaju potrebe i za jednom velikom vojnom bolnicom koja bi objedinila više rasutih klinika", rekao je on.

Todorović je kazao da je Planum u poslednjih godinu dana pregovarao o angažmanu domaćih građevinskih firmi, među kojima i projektantskih, na primer Mašinoprojekta.

On je naveo da Planum dobro sarađuje sa firmom "Ratko Mitrović", sa kojom je zajedno član Jugoslavijaputa i drugih grupacija koje su nastupale u inostranstvu.

Sav posao bi, prema njegovim rečima, išao preko firme Planuma u Angoli, jer toj zemlji plaća porez i ima obavezu zapošljavanja velikog broja lokalne radne snage i korišćenja njihovih resursa.

"Kada smo gradili vojnu bazu u Angoli bilo je oko 600 naših radnika, a lokalnih oko 1.500", naveo je Todorović dodajući da će iz Srbije pre svega biti angažovan stručni kadar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: