Sindikati GSP-a: Smeniti direktora

Predstavnici Ujedinjenih sindikata Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd su zatražili smenu generalnog direktora GPS Milete Radojevića,

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

18:43

Default images

ni smenu traže, zbog, kako su naveli, nepoštovanja Zakona o radu i Kolektivnog ugovora.

"Rok za njegovu smenu je petak, 4. mart, a ukoliko se to ne desi, spremni smo da radikalizujemo štrajk", rekao je portparol sindikata GSP Aleksandar Jokić, ali nije prezicirao na koji način će to učiniti.

Predstavnici Sindikata su naveli da je odluka o zahtevu za smenu Radojevića doneta zbog brojnih problema sa kojima se suočavaju zaposleni u GSP.

"Plaćanje poreza i doprinosa kasni godinu dana, imamo najniže zarade u sistemu javnih preduzeća, kao i manjak radne snage", rekao je Jokić.

Radojević je, navode sindikalci, tražio povećanje plata samo za menadžment, produžetak radnog vremena za vozače, dok je njegov zahtev za ukidanje markica za prevoz zaposlenih u GSP Direkcija za javni prevoz odbila.

Jedan od problema sa kojim se susreće GSP je uvodjenje novog sistema naplate karata, koji bi bio poveren stranoj firmi, naveo je koordinator Ujedinjenog sindikata GSP Beograd Miodrag Stojanović i istakao da bi to bio uvod u privatizaciju preduzeća.

"Nadamo se da ćemo uspeti da pronajemo rešenje prihvatljivo za sve, ali nećemo odustati od naših zahteva i ako bude potrebno, blokiraćemo saobraćaj", rekao je Stojanović.

Direktor GSP-a Mileta Radojević oglasio se ranije saopštenjem, u kome je naveo da je zahtev za povećanje plata menadžmenta izvučen iz konteksta ukupnih razgovora za promenu Kolektivnog ugovora, kojim bi se obezbedilo povećanje zarade za sve zaposlene.

Odluka o ukidanju markica za prevoz zaposlenih posledica je saznanja da se markice za prevoz, izdate radnicima tog preduzeća, prodaju po nižim cenama na prodajnim mestima, čime se oštećuje preduzeće za 1,8 miliona evra godišnje, rekao je Radojević.

"Promena kolektivnog ugovora ne bi išla na štetu zaposlenih, već omogućila da se GSP Beograd, sa 19. mesta na listi primanja Javnih preduzeća u Beogradu, pomeri za pet i više mesta unapred", ocenio je Radojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: