GSP: Ko nema kartu plaća 25.000 RSD

Putnik zatečen bez karte u vozilu javnog prevoza u Beogradu od 1. marta odmah će platiti kaznu od 1.500 dinara ili čak 25.000 dinara ako prekršajno odgovara.

Srbija

Izvor: Politika, Novosti

Utorak, 01.03.2011.

00:08

Default images

Za švercovanje u vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd od danas će manevarski prostor biti dodatno sužen.

Kontrolorima, koji će biti bez prepoznatljivih fluorescentnih prsluka, asistiraće radnici Sekretarijata za inspekcijske poslove i komunalni policajci koji, za razliku od kontrolora, mogu i da legitimišu putnike zatečene u prekršaju.

Prvih deset dana, putnici zatečeni sa neispravnim kartama i legitimacijama, odnosno bez njih, na licu mesta će morati da plate kontrolorima doplatnu kartu koja košta 1.500 dinara. Ukoliko to ne urade, komunalni policajci i inspektori će im izricati mandatnu kaznu od 2.500 dinara. Ukoliko se nesavesni korisnik javnog prevoza odluči da „okuša sreću” u prekršajnom postupku, vožnja bez karte bi na kraju mogla da ga košta 25.000 dinara, sa sudskim troškovima.

Združene ekipe kontrolora, inspektora i komunalnih policajaca najpre će dejstvovati na linijama koje važe za „problematične”, tj. na onima gde se dešavalo da dnevno, samo u jutarnjim satima, regularna policija interveniše i po tridesetak puta zbog putnika koji niti imaju kartu, niti žele da pokažu lična dokumenta na uvid.

Prema rečima Milete Radojevića, generalnog direktora GSP-a, pokazalo se da je provera „putnih isprava” uz asistenciju komunalne policije i inspekcije nužna jer se, i pored dvesta dodatno angažovanih kontrolora, broj putnika koji se voze bez karte ne smanjuje, što prouzrokuje ogromne gubitke GSP-a.

Paralelno sa suzbijanjem broja putnika koji se voze bez karte sprovodiće se i akcija pojačanog nadzora za koju su zaduženi policajci odeljenja za javni red i mir. Policajci u civilu će i dalje obilaziti terminuse, razgovarati sa otpravnicima, ulaziti u vozila javnog prevoza zajedno sa kontrolorima. Cilj ove akcije je smanjenje napada na saobraćajno osoblje, vozače i kontrolore javnog gradskog prevoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: