Srbija

Petak, 10.08.2007.

12:49

Novi model ključ za razvoj Zastave

Proizvodnjom dva nova modela, Zastava iz socijalnog polako prelazi u razvojni program, pišu Novosti.

Izvor: Novosti, Blic

Default images

Ipak, o ozbiljnoj fabrici automobila moći će da se govori tek kada u svojim pogonima počne proizvodnju potpuno novog modela, što je, prema rečima Zorana Radojevića, generalnog direktora Grupe Zastava vozila, recept za potpuni oporavak Zastave.

Da bi se to i ostvarilo potrebno je da se fabrika automobila u naredne dve godine počne sa proizvodnjom novog automobila - atraktivnog za balkansko, ali i za evropsko tržište.

“Neophodno je da to bude model nekog afirmisanog svetskog proizvođača automobila, koji bi se proizvodio isključivo u Kragujevcu. Sa montažom nove kompjuterizovane linije, na kojoj će se proizvoditi 'punto' i 'astra', Zastava se osposobila za saradnju sa skoro svim poznatim svetskim proizvođačima automobila“, kaže on i dodaje da je „već izvesno da ćemo sa Dženeral motorsom 2009. proizvoditi još jedan model ove kompanije“.

U Zastavi se nadaju da će strateški partner Zastave postati poznati svetski proizvođač automobila, koji će ispoštovati potpisane ugovore sa Fiatom i Dženeral motorsom, jer bi tako Zastava sa relativno malim investicijama mogla da počne sa proizvodnjom novih modela. Strategija kompanije je da se montažne trake za dve godine uposle punim kapacitetima - proizvodnjom jeftinog i niskobudžetskog vozila, koje bi se proizvodilo u 120 hiljada primeraka godišnje.

Radojević kaže da se vozila iz domaćeg programa dobro prodaju, ali da je njihova proizvodnja nemoguća bez subvencija. "Jugo bi, recimo, bez subvencija koštao oko šest i po hiljada evra, a sa tom cenom se ne može na tržište. Plan je da novi program polako potiskuje stari“, objašnjava generalni direktor Grupe Zastava vozila.

Jugo u istoriju, spremaju se novi modeli

Miodrag Savićević, predsednik Upravnog odbora Zastava vozila, kaže za Blic da će se modeli „jugo“, „stojadin“ i „florida“ proizvoditi još najmanje tri godine jer za njima, zbog niske cene i jednostavnog održavanja, postoji veliko interesovanje kupaca.

„Nov 'jugo' može da traje više od deset godina, i u svakom slučaju je bolje rešenje od 'krša' od polovnjaka koji stižu iz Zapadne Evrope“, smatra Savićević i dodaje da će „zato 'jugo' ostati kao osnovni proizvod do 2010. godine“.

On je rekao i da u Zastavi planiraju da do polovine naredne godine krenu sa montažom Fijatovog modela „doblo“, a „juga“ bi trebalo da otera u penziju potpuno novi auto, čija proizvodnja treba da počne 2009. u Brazilu, a odmah zatim u Turskoj, Izraelu i kod nas.

„Njegova cena ne sme da pređe pet hiljada evra i namenjen je širokom sloju kupaca, odnosno srednjoj klasi. Da bi se njegova proizvodnja isplatila, treba da se u Srbiji proda oko 50 hiljada tih vozila svake godine“, kaže Miodrag Savićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: