Nastavak pregovora za Horgoš-Požegu

Predstavnici austrijske Alpine i španskog FCC-a spremni da potpišu koncesioni ugovor za kompletiranje autoputa Horgoš-Požega.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.03.2007.

09:38

Default images

Ovo su u četvrtak saopštili predstavnici kompanije ministru za kapitalne investicije Velimiru Iliću. „Mislim da će ugovor biti potpisan. Naime, Španci traže da koncesioni ugovor bude usklađen sa ugovorima tog tipa u Evropi, kako bi banke pratile projekat i to su zaista sitnice”, kaže Ilić.

Prema njegovim rečima, sada samo treba naći pravno rešenje „da se udovolji njihovim zahtevima, a da se ne izađe iz naših zakonskih okvira”.

„Verovatno će, dakle, biti nekih sitnih izmena ugovora, a to onda mora da prođe u utorak prvo Odbor za finansije i u četvrtak Vladu Srbije. Dakle, realno, ugovor može da bude potpisan krajem sledeće nedelje. Inače, u odnosu na sve zahteve, koje su imali, ipak je 'EF-Si-Si' (FCC) dosta popustio”, dodao je Ilić.

Jedan od zahteva je bio da se autoput gradi samo do Ljiga, što je za Vladu Srbije bilo neprihvatljivo i što bi u potpunosti izmenilo uslove tendera.

Predmet koncesije je definisan i oko toga razgovora nema - dakle, gradiće se leva traka autoputa od Horgoša do Novog Sada (108 kilometara), koncesionar je u obavezi da održava i koristi deonicu od Novog Sada do Beograda (68 kilometara) i da projektuje i izgradi pun profil autoputa od glavnog grada do Požege u dužini od 146,37 kilometara.

Vrednost posla je 1,46 milijardi evra, rok izgradnje četiri godine, a koncesioni period 25 godina.

Ugovor sa prvoplasiranim špansko-austrijskim konzorcijumom, "Ef-Si-Si" i "Alpina majreder" (Alpine Mayreder),  trebalo je da bude potpisan pre parlamentarnih izbora. Sve je bilo spremno, dogovoreno, ali predsednik španske kompanije nije potpisao ugovor, već je tražio dodatne konsultacije.

Ministar Ilić je u više navrata najavio da ukoliko sa španskom firmom FCC ne bude postignut dogovor Vlada Srbije ima pravo da stupi u pregovore sa drugoplasiranim ponuđačem, a to je nemački koncern PORR. Međutim, u izjavi "Novostima" tu mogućnost nije pominjao što može da znači da je ministar sada optimista i da je zaista dogovor sa Špancima na vidiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: