Svet 8

29.04.2024.

22:24

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

Izvor: Klix.ba

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko
shutterstock/Visionsi

Podeli:

Zemlja nastoji da izgradi "novi portfolio za snabdevanje" koji će je učiniti manje zavisnom od bilo kog pojedinačnog partnera, rekao je ministar energetike Alparslan Bajraktar u intervjuu za FT, prenosi Kliks.

Turska bi osigurala do 2,5 miliona tona LNG-a godišnje kroz dugoročni ugovor o kojem se raspravlja s Exxonom, a sporazum bi mogao da traje deceniju.

Bajraktar je rekao da se još uvek raspravlja o komercijalnim uslovima ugovora sa Exxonom.

Prijavljeni dogovor s Exxonom dolazi u trenutku kada ruski izvoz u Evropu pada jer Evropa povećava kupovinu LNG-a od svetskih proizvođača kako bi smanjila uvoz ruskog gasa iz gasovoda kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Ruski izvoz tečnog prirodnog gasa u Evropu pao je 1,9 odsto na 15,8 miliona metričkih tona u 2023, prema podacima LSEG-a.

Turska, koja je poslednjih godina pojačala svoje napore u istraživanju nafte i otkrila velika polja u svojoj severnoj crnomorskoj regiji kao i na jugoistoku, i dalje zavisi od uvoza iz zemalja kao što su Rusija, Azerbejdžan i Iran, kao i LNG-a iz Alžira, Katara, SAD i Nigerije.

Ranije tokom dana Ministarstvo energetike i prirodnih resursa objavilo je da je lokalna i nacionalna bušilica nazvana “Koca Yusuf TP1500” započela sa operacijama bušenja na polju Gabar, gde Turska namerava da podigne dnevnu proizvodnju na 100.000 barela do kraja godine.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

14 h

Podeli: