Svet 1

29.04.2024.

23:51

"Teško kršenje ljudskih prava, mnogo pre rata"

Američki Stejt department saopštio je da je došao do otkrića da je pet jedinica izraelske vojske odgovorno za gruba kršenja ljudskih prava u incidentima koji su se desili izvan Gaze pre nego što je u oktobru izbio sukob između Izraela i Hamasa.

Izvor: Tanjug

"Teško kršenje ljudskih prava, mnogo pre rata"
Profimedia

Podeli:

"Četiri jedinice su efikasno otklonile kršenja, dok je Izrael dostavio dodatne informacije u vezi sa petom jedinicom, a SAD nastavljaju razgovore sa vladom'', rekao je novinarima zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel i dodao da ovo neće uticati na prodaju američkog oružja ovim jedinicama, prenosi Rojters.

On je odbio da iznese detalje o tome koja su kršenja ljudskih prava počinjena, koje jedinice su bile uključene ili koji su koraci preduzeti za otklanjanje nepravilnosti.

"Nakon pažljivog procesa, pronašli smo pet izraelskih jedinica odgovornih za pojedinačne incidente teških kršenja ljudskih prava. Sve su to bili incidenti mnogo pre 7. oktobra i nijedan se nije dogodio u Gazi", rekao je Patel.

Vojno ponašanje Izraela je pod sve većom kontrolom pošto su njegove snage ubile oko 34.500 Palestinaca u Gazi , prema zdravstvenim vlastima enklave, među kojima su mnoge žene i deca.

Pojas Gaze je pretvoren u pustoš, a ekstremna nestašica hrane izazvala je strah od gladi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken ranije ovog meseca rekao je da je doneo "odluke" u vezi sa optužbama da je Izrael prekršio set američkih zakona koji zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama bezbednosnih snaga koje čine gruba kršenja ljudskih prava.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: