Srbija

Četvrtak, 27.01.2022.

10:42

5 koraka da proverite da li vam firma uplaćuje novac za PIO

Ukoliko ste zaposleni, ali niste sigurni da vam gazda uplaćuje doprinose za PIO, u svakom trenutku možete da ga proverite preko elektronskog servisa PIO fonda.

Izvor: Novosti

5 koraka da proverite da li vam firma uplaćuje novac za PIO
Ilustracija: bibiphoto/Shutterstock

Na taj način imaćete uvid u lične podatke iz baze matične evidencije i moći ćete da ustanovite da li ste prijavljeni ili odjavljeni, da li su plaćeni doprinosi za PIO i u kom iznosu.

Takođe, ako ste podneli zahtev za penziju i želite da u svakom momentu imate informacije o njegovom statusu, to se može saznati preko elektronskog servisa Fonda, jednostavno i brzo u nekoliko koraka, pišu Novosti.

1. korak

U nadležnoj filijali Fonda uzmite zaštićeni PIN kod. On se dobija popunjavanjem zahteva i uz identifikaciju ličnom kartom. Jednom dobijeni kod možete koristiti trajno, za više elektronskih servisa Fonda PIO, a svi su namenjeni građanima i poslodavcima i nalaze se na naslovnoj strani sajta www.pio.rs.

2. korak

Elektronskim servisima se pristupa ukucavanjem JMBG, PIN koda i verifikacionog sistemskog koda, čime je omogućena potpuna zaštita podataka kojima ste pristupili i sigurnost uvida.

3. korak

Ukoliko želite još veću sigurnost, PIN kod koji ste dobili možete zameniti u bilo koji šestocifreni broj kroz opciju promena PIN-a, koja vam je dostupna na sajtu Fonda. Nije moguće koristiti vaš PIN kod u kombinaciji sa bilo kojim drugim JMBG.

4. korak

U slučaju da 10 puta unesete pogrešan PIN kod prilikom prijave, biće vam automatski blokiran pristup podacima. U tom slučaju, da biste ponovo mogli da pristupate svojim podacima, morate se obratiti najbližoj filijali Fonda sa zahtevom za izdavanje novog PIN-a.

5. korak

U slučaju gubitka ili zaboravljanja PIN koda javite se u najkraćem roku najbližoj filijali Fonda sa zahtevom za izdavanje novog. Izdavanje koda je besplatno, a odgovornost zbog lične zloupotrebe snosi lično korisnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

Bankrotirao poznati proizvođač automobila

Proizvođač automobila Great Wall Motors imao je velike planove za svoje poslovanje u Evropi. Ali sada će svi radnici u Nemačkoj verovatno biti otpušteni. Da li je ovo tek početak kraja?

13:15

29.5.2024.

6 h

Podeli: