Izgradnja Fruškogorskog koridora na proleće: Most preko Dunava, tunel dug 3,5 kilometara...

Projekti za Fruškogorski koridor su skoro završeni, a izgradnja bi verovatno mogla da počne već na proleće, rekao je direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2020.

09:38

Izgradnja Fruškogorskog koridora na proleće: Most preko Dunava, tunel dug 3,5 kilometara...
Foto: Depositphotos, rasica, 66801021

Drobnjak je za TV Pink rekao da taj koridor podrazumeva izgradnju mosta preko Dunava, kao i tunela od 3,5 kilometara ispod Fruške Gore i podsetio da cena za 48 kilometara iznosi 606 miliona evra.

On je podsetio i da se na deonici auto-puta Miloš Veliki, od Čačka do Požege, rade se dva tunela od po tri kilometara, što je ukupno 12 kilometara tunela u četiri cevi, a da radove izvodi vrlo sposobna kineska firma CBRC.

Kod Čačka na Zapadnoj Moravi predstoji izgradnja mosta koji će spojiti Preljinu, dokle je sada stigao auto-put, sa deonicom ka Požegi.

Drobnjak kaže da je to vrlo značjano da bi se smanjilo opterećenje, jer oko tog grada prođe prosečno dnevno 18.000 vozila.

Drobnjak je rekao da je i tunel kod Železnika na obilaznici oko Beograda, koji je izgrađen pre 10 godina, počeo malo da propušta vodu i da se radi nova izolacija kako bi se to saniralo.

Podsetimo, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je pre nekoliko dana komercijalni ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora sa kineskim partnerima.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom rekao da je ponosan zbog potpisivanja, kao i da je ovaj projekat veoma važan pre svega za Novosađane, a ali i za druge stanovnike Bačke i Srema.

"Uvek je bilo važno da im se skrati put ka zapadu Srbije, ali će im to omogućiti lak dolazak do Fruške gore i Rume", rekao je tada Vučić i dodao da će biti izgrađen i veličanstveni most, kao i Iriški tunel koji će biti dug tri kilometra.

Predsednik je naveo da će biti potreban sat vožnje od Loznice do Novog Sada.

Naveo je da imaju poverenja u kineske partnere što se tiče rokova i otkriva da će koridor biti otvoren za saobraćaj do 15. marta 2024. godine, a to su, rekao je, rekordni rokovi.

"Fruškogorski koridor povezuje sremske opštine, ali istovremeno se nastavlja i na auto-put Ruma-Šabac, a zatim i brzu saobraćajnicu prema Loznici", rekao je Vučić.

Dodao je da će ovako Fruškogorski koridor povezati Novi Sad sa Podrinjem, a istovremeno sa putem Beograd-Zagreb.

"Radimo i auto-put do Sremske Rače, koji će nas povezati sa Bijeljinom. Od Bačkog brega preko Sombora pravićemo brzu saobraćajnicu, time ćemo bukvalno premrežiti Vojvodinu, ostaje samo Beograd-Zrenjanin", rekao je tada Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: