Srbija u borbi protiv pranja novca "Važna stanica ka zdravoj ekonomiji"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada usvojila Strategiju za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma za period 2020-2024.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

13:02

Srbija u borbi protiv pranja novca
Foto: Tanjug, RADE PRELIC

Mali je ocenio da je to važan korak u borbi za osnaživanje ekonomskog sistema i važna stanica na putu Srbije ka zdravoj i očuvanoj ekonomiji, pravno-regulativnoj bazi koja čuva privredu od nelegalnih tokova novca.

On je ocenio da pranje novca izaziva niz negativnih posledica po društvo, koje se ogledaju u smanjenju legalnog privrednog sektora, uticaju na novčanu masu i devizni kurs, kao i na poreski sistem.

"Neregulisani tokovi novca svaki finansijski sistem i privredu čine ranjivim i otežavaju da se lakše nađe odgovor na ekonomske izazove kojih je sve više u eri globalizacije i digitalizacije", ocenio je Mali.

Mali je naveo da Strategija predstavlja izraz koordinisanog pristupa problemima pranja novca i finansiranja terorizma u državi i da predstavlja dokaz postojanja značajnog opredeljenja na visokom političkom nivou za njihovo rešavanje.

Izazova, kako je naveo Mali, ima mnogo, počev od toga što je sve više u upotrebi elektronski novac koji je teže pratiti, nego stvarnu gotovinu.

"Novac postaje virtuelno sredstvo, broj na ekranu računara ili telefona. Zbog toga su važne procedure i regulativa, hvatanje u korak sa razvijenim svetom", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma deo je jedne opšte platforme propisa koju Vlada priprema.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Vlada je uz Strategiju usvojila i prateći Akcioni plan za period 2020-2022.

Strategiju je izradio Stručni tim Кoordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma koji su činila 42 člana koji su predstavljali 23 institucije.

U izradu Strategije bili su uključeni i predstavnici nevladinog sektora, a podršku izradi Strategije pružio je Projekat podrške EU sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji

Cilj strategije je da se smanji rizik od pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, da spreči unošenje u finansijski i nefinansijski sistem imovine za koju se sumnja da je stečena krivičnim delom, kao i da se efikasno i delotvorno kazne izvršioci krivičnog dela pranje novca.

Pored toga, Strategija predviđa i oduzimanje nezakonito stečene imovine, otklanjanje pretnji od finansiranja terorizma, te kažnjavanje izvršioca krivičnog dela finansiranja terorizma

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: