Upodobljavanje: Nove plate za 400.000 u Srbiji

Ministar državne uprave i lokalne samoupave Branko Ružić najavio je uvođenje platnih razreda od naredne godine za više od 400.000 zaposlenih u javnoj upravi.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

11:20

Upodobljavanje: Nove plate za 400.000 u Srbiji
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

"Reforma sistema plata jedna je od veoma značajnih. Blizu smo da donesemo još tri zakona iz tog segmenta reformi sistema plata i to će se, nadam se, dogoditi do kraja ove godine", rekao je Ružić novinarima.

Prema njegovim rečima, cele sledeće godine će se "upodobljavati" platni razredi u odnosu na stručnu spremu i specifičnosti u obavljanju određenog posla, ali je namera da se svu zaposleni podvedu u jedinstveni, pravičan status, da se ne bi događalo da neko ko ima identičnu stručnu spremu i radi manje ima veća primanja.

"Dakle, to je namera, sistemski pristup i naravno da će se odnositi na sve u javnoj upravi", jasan je ministar.

Govoreći o broju zaposlenih u javnoj upravi, Ružić kaže da smo "u jednom tranzicionom periodu", kao i da je reformom od 2013. dokazano "da na veoma odgovoran način država može da sprovede racionalizaciju".

U ovoj godini, kaže ministar, taj broj je ispunjen, a očekuje da kadrovski plan bude mera stvari i da u odnosu na finansijske mogućnosti odredi broj izvršilaca na određenim poslovima, uz utvrđivanje prioriteta i to će, siguran je, početi da funkcioniše od 2019.

"U idućoj godini biće sprovođena racionalizacija, ali koja svakako neće biti linearna, vodiće računa o prioritetima i koja će takođe dozvoljavati nova zapošljavanja", rekao je Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: