Za turistička mesta 750 mil. RSD

Ministarstvo turizma ove godine obezbedilo je oko 750 miliona dinara za podsticaj za izgradnju infrastrukture i suprastrukture u turističkim destinacijama.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.03.2017.

19:01

Za turistička mesta 750 mil. RSD
Foto: Thinkstock

Taj novac je namenjen i za projekte promocije, edukacije i treeninga u turizmu.

''Za velike subvencije, projekte infrastrukture u turizmu, ove godine izdvojeno je 600 miliona dinara, dok je za, male subvencije - manifestacije, treninge i edukaciju izdvojeno 150 miliona dinara'', rekla je samostalni savetnik Ministarstva za trgovinu , turizam i telekomunikacije Mira Dudić.

Ona je na prezentaciji Konkursa za dodelu subvencija i donacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2017. godini rekla da ministarstvo svake godine, počev od 2001. raspisuje konkurs za dodelu bespovratnih sredstava.

''To je pomoć države koji je iz godine u godinu obogaćivan'', rekla je Dudić.

Prema njenim rečima, konkurs za projekte infrastrukture traje do 1. oktobra, a za male subvencije do 31 marta.

Inače pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju destinacijske menadžment organizacije, privredna društva, odnosno druge organizacije i institucije čiji je osnivač Vlada ili jedinica lokalne samouprave, a koje nisu indirektni korisnici budžeta, kao i pravna lica u kojima je Srbija većinski vlasnik.

Pravo na korišćenje imaju i pravna lice koja upravljaju turističkim prostorom ili objektima turističke infrastrukture i suprastrukture, jedinice lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, lokalne turističke organizacije, kao i nevladine organizacije za realizaciju projekata razvoja turizma.

U konkursu stoji i da će se prilikom dodele sredstava poštovati kriterijumi koji se odnose na stepen usklađenosti projekata sa Strategijom razvoja turizma, prioritetnih turističkih proizvoda, turističkih prostora, kao i adekvatno upravljanje turističkim resursima i razvojnim procesima u turizmu i stepenom razvijenosti određene opštine.

Dudić je ukazala i da je prošle godine, za projekte infrastrukture, odobreno 77 projekata u iznosu od 640 miliona dinara.

Informacije o konkursu i obrasci zahteva za korišćenje bespovratnih sredstava mogu se preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: