CEFTA nam donosi milijardu svake godine

Sporazum o slobodnoj trgovini u Jugoistočnoj Evropi unapredio je trgovinu i privrednu saradnju u regionu, a dosta se očekuje od liberalizacije trgovine uslugama

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2016.

14:34

CEFTA nam donosi milijardu svake godine
Foto: Thinkstock

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Bojana Todorović rekla je da je trgovina u CEFTA regionu potpuno liberalizovana, kao i tržište javnih nabavki, dok se liberalizacija trgovine uslugama očekuje do kraja ove ili sredinom 2017. godine.

Od liberalizacije trgovine uslugama, kako je rečeno na skupu u PKS, mnogo se očekuje. Todorović je rekla da je veliki značaj CEFTA sporazuma za srpsku privredu.

Region je drugi spoljnotrgovinski partner Srbiji, posle EU, dok je godišnji suficit u razmeni uvek oko milijardu evra.

Srbija najviše izvozi u BiH, Crnu Goru i Makedoniju i to poljoprivredno-prehrambene proizvode, piće, proizvode od metala i čelika.

Todorović je navela da postoje novine u Sporazumu među kojima je reforma sistema rešavanja sporova jer se dosadašnji pokazao kao neefikasan, dok je rešavanje necarinskih barijera uvek aktuelna tema.

Sporazum je proširen na mnoge oblasti, pregovara se o liberalizaciji trgovine uslugama, ali su necarinske barijere i dalje veliki izazov, rečeno je u PKS.

Takođe je istaknuto da je prekogranična trgovina u regionu značajno unapređena, ali nivo liberalizacije trgovine nije na očekivanom nivou zbog složenih procedura na graničnim prelazima.

U cilju bržeg kretanja robe i smanjenja troškova potrebna je intenzivnija saradnja u oblasti međunarodne akreditacije laboratorija potpisnika CEFTA i uzajamnog priznavanja takvih analiza, poboljšanje rada inspekcija i efikasnija razmena informacija i dokumenta izmedju carina i inspekcijskih organa.

Razmena Srbije sa članicama CEFTA iznosi 3, 7 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: