"Odlazak Falkenštajnera - loša vest za Srbiju"

Za srpski turizam, posebno planinski, nije dobro što je Falkenštajner grupa raskinala ugovor o upravljalju hotelom “Stara planina”, kaže za B92 Renata Pindžo.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.12.2015.

12:53

Default images
Foto: Thinkstock

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i usluga Renata Pindžo ocenila je kao izrazito negativnu odluku austrijskog Falkenštajnera da se povuče sa Stare planine.

Reč je, kako je navela, o jedinom međunarodnom lancu hotela van Beograda, a njihovo trogodišnje upravljanje hotelom “Stara planina” na osnovu menadžerskog ugovora bilo je prilično uspešno, što pokazuju iI podaci o broju turista.

Falkenštajner grupa je imala jedan od prvih menadžerskih ugovora u našoj zemlji na 15 godina, sklopljen 2012. godine, od kada su radili na popularizaciji splaninske destinacije Stara planina u zimskom ali i u letnjem period kako bi se produžila sezona i postigli što bolji rezultati, kazala je Pindžo.

Podaci za prvih 10 meseci ove godine pokazuju da je Staru planinu posetilo skoro 16.000 turista, što je za 51 odsto više nego u istom periodu prošle. Rast broja stranih turista bio je još veći i iznosio je 80 procenata.

Broj noćenja u istom periodu beleži rast od 41 odsto i iznosio je 54.000. i u ovom slučaju rast je mnogo veći u slučaju noćenja stranaca i iznosi 61 procenat, navela je pomoćnica ministra turizma.

Na pitanje kakva je dalja sudbina hotela “Stara planina”, Pindžo je kazala da o tome nema saznanja, kao i da resorno ministrastvo nema nikakve ingerencije što se tiče njegovog poslovanja već je to u nadležnosti Ministarstva privrede i Javnog preduzeća “Stara planina”.

U svakom slučaju je, kako je istakla, ta odluka Falkenštajnera loša za srpski turizam.

Kako je za B92 potvrđeno u menadžmentu tog hotelskog lanca, Falkenštajner grupa raskinula je ugovor o upravljanju hotelom "Stara planina".

Italijansko-austrijska turističko hotelska grupacija Falkenštajner preuzela je upravljanje tim hotelom 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: