Ugostitelji prete: Stranci ili zatvaramo

Članovi Crnogorskog turističkog udruženja pozvali su skupštinu da za novembar odgodi primenu Zakona o strancima, ističući da je on već ugrozio turizam.

Region

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

19:38

Default images
Foto: Thinkstock.com

Članovi Crnogorskog turističkog udruženja su na vanrednoj sednici poručili da će biti prinuđeni da preduzimu drastične mere pokazivanja nezadovoljstva, ukoliko primena zakona ne bude odložena, kako je predložila i crnogorska vlada jer već ugrozio kako turizam tako i građevinarstvo, poljuprivredu, trgovinu i investicije.

Predsednik udruženja Žarko Radulović kazao je i da je štrajk jedna od opcija, kao i da bi se ugostitelji dogovorili da u određenom periodu zatvore lokale, prenela je RTCG.

"Ovaj zakon može da se primenjuje za dve do tri godine", rekao je on i dodao da je taj period potreban da se svi pripreme za primenu zakona.

"I kada zaposlimo sve Crnogorce i tada će nam trebati stranci", istakao je Radulović, koji smatra da su hotelijeri i ugostitelji već pretrpeli određenu štetu i da "nigde u svetu nema sličnog primera".

Vlada Crne Gore prihvatila je ranije predlog da se primena pojedinih odredbi Zakona o strancima, koje regulišu zapošljavanje inostranih građana, odloži do 1. novembra kako bi se izbegle negativne posledice po letnju turističku sezonu, a konačnu odluku daće Skupština Crne Gore početkom juna.

Zakon o strancima predviđa da nijedan strani državljanin ne može da dobije posao u Crnoj Gori, ako na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima domaće radne snage koja zadovoljava potrebne uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: