EBRD: Podrška rastu Vitaminke

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit vredan tri miliona evra za Vitaminku, vodećeg proizvođača hrane u Makedoniji.

Region

Izvor: B92

Petak, 17.10.2014.

16:53

Default images

Kompanija je specijalizovana za proizvode od čokolade i slane grickalice.

Odobrena sredstva biće upotrebljena za nabavku nove energetski efikasne opreme za proizvodnju i modernizaciju dva proizvodna postrojenja, navodi se u saopštenju banke dostavljenom Tanjugu.

Kredit će ojačati konkurentnost Vitaminke na lokalnom i regionalnim tržištima, povećati efikasnost proizvodnje i značajno smanjiti troškove poslovanja. Finansiranje projekta sprovešće se kroz EBRD-ov Program za lokalna preduzeća (LEF), namenjen dugoročnom finansiranju malih i srednjih preduzeća na Balkanu, u Turskoj i južnom i istočnom mediteranskom regionu.

Vitaminka izvozi preko 45 odsto svojih proizvoda u Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Kosovo, Australiju, SAD i druge zemlje.

Novi zajam treća je transakcija između EBRD i Vitaminke. Banka je 2012. pružila kompaniji zajam od 2,5 miliona evra za finansiranje kupovine nove proizvodne opreme, a 2007. joj je odobrila zajam od četiri miliona evra za finansiranje investicionog programa.

EBRD je počela da ulaže u makedonsku privredu 1993, od kada je potpisano više od 80 projekata ukupne vrednosti iznad 1,1 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: