Hrvatska ušla u recesiju

Bruto domaći proizvod Hrvatske zabeležiće pad i u četvrtom tromesečju prošle godine, što znači da je Hrvatska ušla u recesiju.

Region

Izvor: Banka, Capital.ba

Utorak, 20.01.2009.

09:08

Default images

Ukoliko se recesija definiše kao pad BDP-a u dva uzastopna kvartala, onda pad BDP-a i u četvrtom kvartalu zbog loših rezultata industrije i trgovine u poslednjim mesecima 2008. godine, znači da je zemlja ušla u recesiju, navodi magazin Banka.

Zato je, kako se ističe, pod znakom pitanja i ovogodišnji budžet Hrvatske koji je pripreman i donet na osnovu projekcije rasta BDP-a od dva odsto u 2009.

S obzirom na podatke koji ukazuju na to da je Hrvatska ušla u recesiju, očekuje se da će Ekonomsko veće na najavljenoj sednici u petak, Vladi predložiti paket mera za spas privrede. Kako novaca za takve intervencije u budžetu nema, nužna je hitna odluka o rebalansu budžeta.

Hrvatski mediji su ovih dana preneli da je već došlo do poremećaja u prikupljanju budžetskih prihoda.

U državnu blagajnu prikupljeno je samo 37 odsto prihoda ostvarenih u istom periodu prošle godine, dok su porasli troškovi i doprinosi, a naplaćeno je samo 16 odsto prošlogodišnjeg iznosa, javili su hrvatski mediji pozivajući se na interni izveštaj Ministarstva finansija Hrvatske.

Do sada na naplatu stiže porez iz novembra 2008. godine, a ekonomisti upozoravaju da je to uzrokovalo neselektivno smanjenje potrošnje, a da se kada je reč o fiskalnim prihodima može očekivati oštra godina.

U Ministarstvu finansija tvrde da to nije relevantan podatak o kretanju punjenja budžeta i podsećaju da je resorni ministar već najavio da će se sačekati rezultati prvog kvartala pa tek onda razmišljati o rebalansu.

Ukoliko se sa rebalansom bude čekalo do aprila postoji opasnost da država neće plaćati svoje obaveze čime će se nelikvidnost u zemlji preliti i na kompanije koje za sada uspevaju da izmire svoje obaveze, upozorava magazin Banka.

Vlada Hrvatske oglušila se na upozorenja stručnjaka na takav razvoj događaja sa namerom da deficit pokriju prihodima, ali je kriza uzrokovala smanjenje potrošnje.

Država se istovremeno u prve dve nedelje ove godine potrošila dvostruko više nego što je prikupila, a reč je o 5,8 milijardi kuna, odnosno oko 900 miliona evra.

U novembru prošle godine iznos nepodmirenih obaveza do 60 dana bio je za 65 odsto viši nego godinu dana ranije, podaci su Finansijske agencije (FINA). Eksperti upozoravaju da se bolji rezultati teško mogu očekivati u januaru 2009.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: