Profesor engleskog: Radije u skladište za 1.500€

Radije ću tamo u skladište za 1.500 evra, nego ovde raditi u školi za 4.000 kuna, kaže profesor engleskog, a vojni penzioner ide u vozače za 20 evra po satu.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2017.

08:41

Profesor engleskog: Radije u skladište za 1.500€
Foto: Thinkstock

“Video sam oglas na internetu pa sam se javio. Već sam radio u Irskoj, tako da imam iskustva i znam što me čeka”, kaže Azur Muhić (29) iz Gunje, jedan od kandidata koji su došli na razgovor za posao u Irskoj.

Naime, irska agencija za zapošljavanje Noel Recruitment drugi put ove godine u Slavonskom Brodu traži radnike za poslove skladištara i profesionalnih vozača za jednu veliku irsku kompaniju. Muhić je devet meseci radio na poslovima pakiranja u skladištu u Dublinu. Radno vreme počinjalo mu je u četiri ujutro, a radio je osam do devet sati dnevno.

“Početna plata je 11,5 evra po satu. U drugoj godini raste na 12,25, a u trećoj na 13 evra. Prva tri meseca radio sam na određeno vreme, a onda sam dobio ugovor za stalno. Međutim, morao sam ga raskinuti iz porodičnih razloga. Sada se želim vratiti”, kaže Muhić.

Prema njegovim rečima, glavni problem u Irskoj je smeštaj. Najam jednosobnog stana u Dablinu koštaće vas od 1.000 do 1.300 evra, što samac ne može da priušti, pa je živeo u sobi s kupaonicom koju je plaćao 550 evra.

Po zanimanju je profesor engleskog, ali nikada nije radio u struci. U svom selu i okolici ne može pronaći posao, a ako već mora napustiti rodni kraj, bolje mu je, kaže, otići u Irsku.

“Radije ću raditi u Irskoj u skladištu za minimalac od 1.500 evra nego se preseliti u neki drugi grad gde ću kao profesor imati početnu platu od 4.000 kuna, a takođe ću morati plaćati smeštaj. Sve je bolje nego ostati u Hrvatskoj”, ističe Muhić.

Mario Babić (24) iz Slavonskog Broda pre dva meseca se već javio za posao skladištara u Irskoj, ali zbog velike konkurencije nije ušao u drugi krug. Nada se da će ovaj put biti bolje sreće. Iako je završio za vozača, nije se mogao kandidovati za taj posao jer nema radnog iskustva niti traženu E kategoriju. U Hrvatskoj je već radio različite poslove, ali svi su bili privremeni. U Dablinu već rade njegove dve sestre, a informacije koje je dobio od njih presudno su uticale na to da i sam krene tim putem. U Hrvatskoj nikako nisam uspeo pronaći stalan posao, a irski minimalac od 9,25 evra po satu je više nego solidan. Sestre kažu da im je dobro, zadovoljne su, samo im je posao malo stresan, a i nisu naviknute na život u velikom gradu. Ne razmišljaju o povratku, ali išle bi dalje. Imaju opciju da idu raditi u Holandiju”, kaže Babić.

Vojni penzioner Ivan Barić (56) iz Ivankova tokom letnje sezone radio je u Novalji kao vozač autobusa. Vratio se pre osam dana. Na internetu je video oglas za posao vozača u Irskoj i odlučio se prijaviti. Ako prođe, najpre ga očekuje obuka tokom koje će morati da savlada vožnju levom stranom. Nakon toga sledi provera je li sposoban za izlazak u gusti dablinski promet.

“U Novalji sam zarađivao više nego solidno za naše uslove, oko 8.000 kuna, ali to je samo preko sezone. U Irskoj će mi satnica biti od 13 do 20 evra, u zavisnosti od toga koje vozilo dobijem za vožnju. Kažu da je potražnja vrlo velika. Završili su godišnji odmori, kompnije rade, proizvodnja i industrija su se pokrenule, samo nema vozača”, kaže Ivan Barić. Zajedno s Barićem, put Irske sprema se i njegov kolega Ivica Gašparović (48) iz susednih Andrijaševaca, također vozač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: