Tek otvorili "Franju Tuđmana" i već ga menjaju

Terminal Aerodroma “Franjo Tuđman” u Hrvatskoj tek što je svečano otvoren, a tamošnji mediji pišu da će uskoro drastično da promeni izgled.

Region

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2017.

13:10

Tek otvorili
Foto: Screenshot/YT

Novi putnički terminal mogao bi uskoro u susedstvu, nasuprot glavnom ulazu, da dobije atraktivan hotel u kategoriji 4 zvezdice. Hotel su projektovali arhitekte Branko Kincl i Velimir Neidhardt i građevinski konstruktor Jure Radić, autorski trojac terminala nove vazdušne luke.

Veličina mu je 32.000 kvadratnih metara, tipičnih dimenzija za hotele srednje veličine, imaće 150 soba i najviše 300 kreveta. Sadržaće kongresni centar, trgovine, velnes centar, zatvorenu garažu. U prizemlju će biti ulazni prostor, restoran sa aperitiv barom... Prvi sprat imaće poslovnu namenu, nudiće iznajmljivanje kancelarije, više polivalentnih dvorana za veće skupove i manji prostor za sastanke. Imaće i jednu terasu za organizaciju na otvorenom. Hotel će nuditi četiri kategorije soba. Međutim, sve sobe će, kažu arhitekte, biti fleksibilne u načinu opremanja. Hotel će u prvoj fazi nuditi 150 soba, a u drugoj se predviđa dogradnja još 100 soba.

Hotel će biti usklađen i sa aerodromom, a vrednost investicije hotela iznosi oko 15 miliona evra.

U svetu je uobičajeno da se putnicima nudi kombinacija vazdušne luke, smeštaja u blizini i parkirališta. Gradnja hotela deo je šireg plana, budućeg erportsitija koji će se jednom razvijati u okruženju terminala, odnosno prema Velikoj Gorici.

Između hotela i puteve predviđen je i koridor za gradnju železnice ili tramvaja. Planira se i gradnja više poslovnih zgrada sa propratnim sadržajima višeg tehnološkog nivoa. Moguće je i da će se ta zona delom razvijati kao obrazovni centar vazduhoplovstva.

Postojeći terminal sagrađen je za godišnji promet pet miliona putnika. Kada se broj putnika poveća iznad tog broja, sledi proširenje terminala. Prema koncesionom ugovoru, koncesionar očekuje da će broj od pet miliona putnika dostići u devetoj godini koncesije. U sklopu 2A faze očekuje se produženje pirova kako bi se omogućilo instaliranje većeg broja mostova te povećanje putničkog prostora unutar same zgrade terminala.

Sledeća proširenja terminala zavise o povećanju broju putnika. Faza proširenja 2B treblo bi da dođe kada se godišnji broj putnika poveća iznad 6.100.000, a proširenje 2C sledi nakon povećanja broja putnika iznad 7.300.000. Dostizanje od 6,1 milion putnika očekuje se u 14. godini koncesije, a 7,3 miliona putnika u 20. godini koncesije. Koncesioni ugovor uključuje i 2D fazu proširenja koja se mora započeti graditi najkasnije u aprilu 2032. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: