Ministri obećali, Nišlije se nadaju

Čelnici grada u kome je održana svečana sednica Vlade Srbije očekuju pomoć države da Niš konačno počne da se razvija a ne da propada i bude „daleko od očiju”.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

11:00

Default images

Grad na Nišavi, sa blizu 300.000 stanovnika, u poslednjih nekoliko decenija značajno je stagnirao u svom razvoju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić na prekjučerašnjoj sednici rekao je otvoreno da će srpska vlada pomoći Nišu koji ima velike privredne i sve druge potencijale za razvoj, piše Politika.

A to znači da, kao i mnoge druge sredine u Srbiji koje su prethodnih godina beležile primetan i veći rast i u kojim su otvarane fabrike i proizvodni pogoni, Niš može da se nada novim domaćim i stranim investicijama i investitorima i, svakako, otvaranju novih radnih mesta.

Iz Ministarstva privrede obećano je da će se pomoći nekadašnjim državnim (društvenim) preduzećima, koja imaju uslove da rade i proizvode, a koja su u postupku restrukturiranja. Time se mogu sačuvati i radnici u njima i zaustaviti iz dana u dan sve veći broj nezaposlenih, kojih je sada blizu 40.000.

Ministarstvo energetike pohvalilo je poslovanje i rad Elektroprivrednog društva „Jugoistok” za koje je rečeno da je jedno od vodećih u sistemu EPS-a. Plan je da ovo privredno društvo bude vodeće na realizaciji predstojećeg i prioritetnog posla izgradnje elektro mreže na Koridoru 10.

Posebno se Nišlije nadaju da će srpska vlada, što je i obećano pre dva dana u Nišu iz Ministarstva saobraćaja, konačno pokrenuti sa mrtve tačke rešavanje problema na Aerodromu „Konstantin Veliki”. Iako jedina u Srbiji pored aerodroma u Beogradu, niška vazdušna luka je godinama bez avio-saobraćaja. Sada je, možda i prvi put veoma ozbiljno rečeno da će Vlada Srbije uložiti nekoliko miliona evra u osavremenjivanje opreme i uslova na aerodromu u Nišu, ali i da će pregovarati sa niskotarifnim lou-kost avio-kompanijama da njihovo sedište u Srbiji bude upravo „Konstantin Veliki”.

Uz konstataciju da „Konstantin Veliki” ima izuzetnu lokaciju, pre svega blizinu Koridora 10, rečeno je da se već u narednoj godini sa aerodroma u Nišu može očekivati da bude prevezeno oko 40.000, a u 2016. godini čak i oko sto hiljada putnika.

Na kraju nije na odmet reći i da su ministri u srpskoj vladi obećali pomoć i svim gradskim opštinama Niša da lakše dođu do pretpristupačnih fondova Evropske unije kako bi se lakše, ali i brže razvijali. I da će, što je takođe obećano pomoć dobiti i obrazovno-prosvetni i zdravstveni sistem Niša, kao i kultura i sport.

Nišlije očekuju da će zaista njihov grad uz pomoć republike uspeti da se izvuče iz zapećka i duboke krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: