Zgrada koja proizvodi 15 % energije

U svetu više od polovine ukupnog stanovništva živi u gradovima, a procenjuje se da će za 20 godina taj broj dostići 60 odsto ukupnog broja stanovnika planete.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2013.

12:36

Default images

Kompanija Simens je tu videla prostor za svoj novi program koji treba da pomogne da se razvoj gradova uskladi sa dobrim kvalitetom života. B92 posetio je zgradu Kristal u Londonu, gde se, kažu stručnjaci nalaze rešenja za bolju budućnost u gradovima.

Pametna, energetski efikasna, Simensova zgrada Kristal primer je kako jedan ultra moderan objekat ne šteti životnoj sredini. Kristal je centar okupljanja svih koji žele da uče i razgovaraju o kvalitetnijem životu pomoću održivih tehnologija. Endi Čendler tehnološki menadžer otkrio nam je da zgrada sama proizvede 15 odsto električne energije, a mišljenje da je u takozvanim zelenim zgradama, zimi hladno a leti toplo, ostaje samo predrasuda.

"Možete kontrolisati temperaturu, jačinu osvetljenja, čak i da zatamnite prozore, sve to možete raditi pomoću tač skrina. Ono što radimo kada dolaze ljudi na sastanke, na primer postavim osnovnu temperaturu u svim prostorijama na 22 stepena, ali uvek možete tri stepena da povisite ili snizite temperaturu za 3 stepena", kažeEndi Čendler.

U Kristalu je postavljena interaktivna izložba koju je za manje od godinu dana videlo 100 hiljada ljudi.

London se može pohvaliti i niskom emisijom ugljen dioksida. 11 je na listi gradova po kvalitetu vazduha, dok je Beograd 27. Martin Pauel nekadašnji savetnik gradonačelnika Londona Borisa Džonsona, za zaštitu životne sredine, koji je nedavno boravio u Beogradu kaže da prestonica Srbije ima potencijala da se razvija u oblastima zaštite životne sredine, energetike i saobraćaja.

"Autobusi i tramvaji su vrlo dobro rešenje, pogotovo što se broj onih koji dolaze u Beograd u kratkom roku povećava. Povećanje broja autobusa i tramvaja je brže rešenje od kopanja tunela za metro. Praviti metro u već izgrađenom gradu je vrlo skup proces, ne kažem da je nemoguće, i ekonomski će se isplatiti, jer će pozitivno uticati na sve poslove kao i na buduće investicije", kaže Pauel.

U okviru Kristala nalaze se stanice za punjenje električnih automobila pa će zgrada postati deo londonske mreže za napajanje takvih vozila.

Simensov centar održivih gradova, Kristal, u potpunosti opravdava ime koje nosi. Osim oblika, ova građevina poput pravog kristala i sakuplja energiju. Ona koristi sunčevu energiju, toplotne i zemne pumpe,kako bi stvorila sopstvenu energiju, a kišnica se prerađuje u tzv.. tehničku vodu. Cilj je kako ovde kažu da je prerade toliko da mogu da je piju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: