Korak bliže kanalu do Soluna

Ministar Milan Bačević potpisće sa kineskim razvojinim fondom ugovor o nastavku realizacije projekta o izgradnji plovnog kanala Morava-Vardar -Dunav.

Izvor: B92

Subota, 23.03.2013.

12:38

Default images

Podsetivši da je već potpisan protokol o izradi studije izvodljivstI, koju Kinezi rade besplatno, Bačević je u Vranju precizirao da će u ponedeljak biti potpisan ugovor o razmeni raspoložive dokumentacije.

"Sva dokumentacija s kojom im raspoložemo, a tiče se plovnog hidro sistema Dunav- Morava-Vardar-Solun, biće im stavljena na raspolaganje u ponedeljak, i biće formiran tim koji će raditi na tom projektu", rekao je Bačević.

Izrada prostornog plana posebne namene već u toku, i to radi Ministarstvo rudarstva, dodao je on.

Ovo je veliki projekat koji predstavlja veliku razvojnu šansu za Srbiju, pa i za Vranje koje ima posebnu poziciju kao najveći gravitacioni centar u južnoj Srbiji.

"U perspektivi, ukoliko se taj projekat bude realizovao, a to će nam pokazati studija izvodljivosti koju ćemo izraditi s kineskim partnerima, lepa je budućnost pred nama", poručio je ministar.

Bačević je naglasio da Srbija nije u stanju da takav projekat isfinansira, i ukazao je da postoje države prijateljski raspoložene prema Srbiji koje žele da investiraju u velike projekte, jer i same imaju ekonomski interes. A Srbija je u obavezi da im stvori uslove za investiraje i da garantuje sigurnost njihovih investicija.

Južin kraj Južnog toka, za koji se radi propratna planerska dokumentacija, i koji će proći kroz Vranje, takođe predstavlja dobru perspektivu za ovaj grad, dodao je Bačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: