Ponedeljak, 26.12.2011.

10:12

Srbiji će zafaliti radnika

Do 2030. godine u Srbiji će, prema procenama, procenat starijih od 65 godina porasti na najmanje 22 odsto.

Izvor: Danas

Default images

Približno će svaki četvrti stanovnik spadati u grupu starijeg stanovništva.

Uz porast životnog veka za 1,4 godine godišnje, sa 69,7 na 71,1 za muškarce i sa 75 na 76,4 za žene, procenat starijih od 80 godina će se, prema projekcijama, više nego udvostručiti, pokazuju podaci iz Nacionalnog izveštaja o starenju u Srbiji za 2011.

U izveštaju se ističe da je u popisu iz 2002. utvrđeno da je proces starenja u velikoj meri zahvatio celokupno stanovništvo i da je stanovništvo Srbije po svim demografskim kriterijumima izrazito staro. Naime, od 7,5 miliona stanovnika, 1,3 miliona ima 65 ili više godina, tako da je učešće starijih veće od 17 odsto, a građani od 80 i više godina, prema podacima iz prethodnog popisa, činili su dva odsto stanovništva.

Iako podaci o starosnoj strukturi stanovništva iz popisa koji je urađen u oktobru ove godine još nisu dostupni, prema procenama Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine u našoj zemlji je živelo 974.785 stanovnika uzrasta od 65 do 79 godina i 258.629 od 80 i više godina.

Vladimir Nikitović iz Centra za demografska istraživanja kaže da će broj starijih od 65 godina, koji u Srbiji ionako čine veliki procenat, dodatno porasti u narednih pet do sedam godina, jer čuvena posleratna „bejbi bum“ generacija, kada je došlo do eksplozije prirodnog priraštaja, polako ulazi u starije stanovništvo.

Prema njegovim rečima, osetiće se i veliki manjak radne snage.

"Stopa rađanja u Srbiji je ispod jedan, što znači da iza jedne žene ne ostaje u proseku dvoje dece, koliko je neophodno za prostu zamenu generacija. Ovaj nedostatak neće moći da se nadomesti ni porastom nataliteta u narednom periodu, tako da je veoma bitno da znamo koje stanovništvo odlazi, a koje dolazi i zašto je tako, kako bi država mogla da donese adekvatne odluke", naglašava Nikitović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: