Preduzeće Fijat Srbija za 2 nedelje

Zajedničko preduzeće države Srbije i italijanskog Fijata biće formirano za dve sedmice i zvaće se Fijat Srbija, najavio je Serđo Markione.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 30.09.2008.

09:48

Default images

Predsednik grupe Fijat Serđo Markione je u Kragujevcu izrazio je uverenje da će fabrika ubrzo imati sve uslove da postane deo moderne Fijatove mreže. On je potvrdio da će se u prvoj fazi, do kraja 2010. godine, u kragujevačkoj fabrici proizvoditi 200.000 vozila godišnje, a u drugoj, do kraja 2011, ukupno 300.0000 automobila.

Markione nije mogao da kaže koji će se novi model vozila proizvoditi u Kragujevcu, jer Fijat o tome još nije doneo odluku.

"To se još uvek procenjuje i informaciju ćemo objaviti neposredno pred početak nove proizvodnje", rekao je predsednik Fijata i dodao: "Čeka nas ozbiljan posao i treba što pre početi sa radom".

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je najavio dolazak u Srbiju 35 Fijatovih stručnjaka koji treba da završe pripreme za početak proizvodnje novog modela, do kraja 2010. godine.

Predstavnici Fijata su, prema njegovim rečima, najavili da će se u Kragujevcu proizvoditi automobil "činkvečento" mnogo modernijeg dizajna u odnosu na italijanskau verziju tog vozila.

"Uveren sam da će kragujevačka fabrika biti ponos Srbije koja će do 2011. ostvariti izvoz od preko milijardu evra", rekao je Dinkić.

Prema Dinkićevim rečima, do kraja ove godine biće zaključen i ugovor o zajedničkom ulaganju člana Fijat grupe Iveka u fabriku Zastava kamioni, koji predviđa investicije od 240 miliona evra i zapošljavanje 1.600 radnika.
Iveko će graditi fabriku autobusa u Kormanskom Polju koja treba da proizvodi 2.200 autobusa godišnje, dok će se u postojećoj fabrici u Kragujevcu raditi specijalna vatrogasna vozila i vojni kamioni.

Takođe, do kraja ove godine biće zaključen i ugovor sa proizvođačem auto komponentni Manjeti Mareli, koji će pored programa za Fijat proizvoditi delove i za rusko tržište.

Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike automobila Zastava Zoran Mihajlović izjavio je da su mu čelnici Fijata, direktori Zastave i predstavnici lokalne samouprave preneli da u toj fabrici neće biti viška radnika i otpuštanja.

Mihajlović je rekao da je "ohrabren" posle sastanka održanog nakon potpisivanja ugovora Vlade Srbije i Fijata o zajedničkom ulaganju u proizvodnju automobila.

"Stekli smo utisak da Fijat ne namerava da se bavi otpuštanjima, nego upošljavanjem radnika u novoj fabrici ili kod kooperanata", rekao je Mihajlović.

On je kazao da će od 3.700 radnika koliko je zaposleno u Zastava automobilima, 2.200 biti zaposleno u novoj firmi, a biće izabrani pošto se utvrdi koje kvalifikacije i profile zadovoljavaju, na osnovu organizacije i sistematizacije u novoj fabrici. Mihajlović je rekao da će, ukoliko Fijat zaista bude proizvodio 300.000 novih automobila godišnje, biti zaposleno 25.000 do 30.000 radnika.

Prema njegovim rečima, u prvih godinu dana veliki broj zaposlenih biti angažovan na postavljanju opreme, a jedan broj će ići na prekvalifikaciju. Ocenio je da će najmanje problema biti sa mlađim radnicima koji će biti zaposleni u novoj fabrici, za razliku od visokokvalifikovanih na režijskim poslovima.

Od lokalne uprave će biti zatraženo da radnici Zastave koji ne pronađu svoje mesto u novoj fabrici ili kod kooperanata imaju prednost u zapošljavanju na drugim radnim mestima u gradu.

U Sindikatu su najavili da će od 6. oktobra do 31. oktobra biti sprovedeno izjašnjavanje zaposlenih u Zastavi o ponuđenom socijalnom programu.

Mihajlović je izrazio očekivanje da će predstavici sindikata narednih dana u Ministarstvu ekonomije dobiti ugovor sa Fijatom na uvid, što im je ranije više puta bilo obećano. Do kraja ove nedelje predstavnici sindikata trebalo bi da se sastanu sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: